Lesklé nerezové plochy možná působí dobře v kuchyňském studiu, ale v běžném provozu domácnosti se velice rychle znečistí a ztratí půvab. Nemusíte se obávat každé kapky vody a umaštěných prstíků nejmenších členů rodiny, nerezu naštěstí dokážete poměrně snadno opět dodat perfektní vzhled, když víte jak na to. Žádné drhnutí a silné chemikálie, na úklid postačí obyčejné prostředky z domácí kuchyně.

Hlavně ne drátěnku

Na spotřebiče a kuchyňské náčiní z nerezu rozhodně nepoužívejte nic, co by mohlo citlivý povrch poškrábat. Škrábance si vyrobíte na nerezu raz dva a pak už jen s obtížemi dosáhnete původního zářivého lesku. Ani na zaschlou špínu a odolné skvrny nepatří drátěnky či kartáče, vyhněte se i kuchyňským houbičkám s hrubou vrstvou. Nejlepší volbou pro úklid je měkká houbička či hadřík, ideálně z mikrovlákna, které vám pomohou i s dalšími úkoly v domácnosti. Nevhodné jsou též jakákoli čistidla s abrazivními účinky, zapomeňte tedy na tekuté písky, leštící pasty apod. Původní lesk a barvu ztratí nerez také při použití dezinfekčních a bělících přípravků s chlórem, vyhýbejte se proto i jim. Obyčejný prostředek na nádobí vám také neudělá moc dobrou službu, po jeho použití je povrch sice zbavený nečistot, ale také plný šmouh. Zakoupit si můžete speciální čistidlo určené na nerez, dobrého výsledku dosáhnete i s použitím jednoduchých domácích triků.

Ocet zanechá povrch lesklý

Většinou stačí povrch setřít mokrou cestou a pak vyleštit suchým hadříkem. Na likvidaci odolnějších nečistot vytáhněte ze spíže dva nejužitečnější pomocníky při domácím úklidu – jedlou sodu a ocet. Jedlá soda je výborná při odstraňování připečených zbytků. Povrch navlhčete, posypte sodou a jemně zapracujte, nechte několik minut působit a opláchněte. Případně si rovnou připravte částečně tekutou kašičku z vody a sody, s její pomocí snadno vyčistíte sporák od zbytků jídla. Ocet odmašťuje a zanechává povrch lesklý, je proto pro úklid nerezového povrchu více než vhodným kandidátem. Do roztoku octa namočte hadřík nebo houbičku, vyčistěte mastný povrch a následně přeleštěte suchou tkaninou. Ocet si poradí též s vodním kamenem a kapičkami vody, které zůstávají na rychlovarných konvicích z nerezu.

Opět čistý dřez

S pomocí sody a octa vyčistíte i kuchyňský dřez z nerezu nebo hrnce a pánve. Do dřezu nasypte přiměřené množství jedlé sody a pečlivě rozetřete vlhkou houbičkou, nezapomeňte na těžce přístupná místa v okolí odtoku a kolem vodovodní baterie. S pomocí rozprašovače přidejte k sodě ocet a nechte působit alespoň deset minut. Soda při styku s octem začne pěnit a bublat, to je v pořádku, během reakce se rozpouštějí a narušují nečistoty. Nakonec dřez důkladně opláchněte vodou, vytřete a vyleštěte pomocí suché utěrky z mikrovlákna. Pravidelná údržba dřezu chrání před nadměrným vznikem vodního kamene, dřez umývejte několikrát týdně. Zabere to jen pár minut a ušetříte si práci s odstraňováním velké vrstvy usazenin.

Tipy:

  • Na čištění nerezových povrchů se velmi dobře hodí vlhčené ubrousky.
  • Odstranit nečistoty a docílit vysokého lesku pomůže i citrónová šťáva.
  • Další z přírodních prostředků pro čištění nerezu jsou kousky brambor nebo bramborové slupky.
  • Pro leštění nerezových předmětů se používá také malé množství kuchyňského oleje nebo dětského olejíčku. Naneste pár kapek na suchý hadřík či kuchyňskou utěrku, vyleštěte předmět.