Nerezové dřezy vypadají v kuchyni moderně a jsou v oblibě hlavně pro svou univerzálnost. Přestože patří nerez k poměrně odolným materiálům, vyžaduje jistou péči a správné zacházení. Máme pro vás pár triků, jak to udělat rychle a jednoduše. Dokonce vám k tomu postačí běžné domácí suroviny.

Nerez nesnese drátěnku

Jestli máte doma nerezový dřez, s drátěnkou to na něj nezkoušejte. Stejně tak nepoužívejte ani hrubou stranu houbičky na nádobí. Přestože to možná nevypadá, může nerezovou vrstvu velice snadno poškrábat. K tomuto materiálu je nutné se chovat šetrně a jemně, takže nejlepší je použít měkkou houbu nebo jemný hadřík.

S dřezem vyčistěte rovnou i odpad

Protože je dřez přes celý den vystaven i mastným nečistotám z jídla, může se stát, že bude někdy zapáchat a v horším případě bude ucpaný. Proto této situaci předcházejte a věnujte i odpadu preventivní péči. Bude vám k tomu stačit pár surovin a věcí, které máte dozajista doma.

Co budete potřebovat

  • gumové rukavice
  • saponát na nádobí
  • prášek do pečiva nebo jedlou sodu
  • ocet
  • jemnou houbičku nebo hadřík

Jaký zvolit postup

Nejprve zbavte dřez všech nečistot a zbytků potravin a opláchněte ho. Následně smíchejte teplý ocet s jedlou sodou v poměru 2:1. V gumových rukavicích pomocí houbičky vyčistěte připravenou směsí celý obsah dřezu i kuchyňskou baterii. V tento moment přichází na řadu odpad. Nasypte do něj jedlou sodu a zalejte ji horkým octem. Dejte pozor a buďte opatrní, směs bude během chvilky reagovat a bublat. Po 20 minutách vydrhněte dřez ještě jednou, tentokrát jemnou stranou houbičky s mycím prostředkem. Zbavíte se tak možných map po jedlé sodě. Na závěr opláchněte celý dřez i odpad horkou vodou.

Využijte slupky z brambor

Je ověřené, že slupky s bramborovým škrobem zbavují povrch nečistot. Proto je hned nevyhazujte a raději s nimi vyčistěte celý dřez. Poté ho opláchněte čistou vodou a vyleštěte suchou papírovou utěrkou.

Vaším pomocníkem může být i citrón

Nezapomeňte na čisticí schopnosti citronu. Stačí nakapat na houbičku citronovou šťávu a můžete začít s čištěním. Když citron rozpůlíte, můžete dřez otírat přímo s ním. Nakonec vždy šťávu řádně opláchněte a dřez vyleštěte.

Chcete lesk jako blesk?

Stále dřez čistíte a nemáte ten správný lesk? Vezměte si na pomoc obyčejný dětský olej. Naneste pár kapek na houbičku a otřete s ní celý dřez. Budete překvapeni, jak se rozzáří.

Zdroje: www.nerezopava.c www.hledejsmudlo.cz, www.toprecepty.cz