Čištění okapů není zbytečnost

Podzimní padající listí je sice krásné na pohled, ale pro vlastníky domů se může snadno stát i noční můrou. Jakmile dojde k ucpání okapu, hrozí nejen jeho poškození, ale narušeny mohu být posléze i další podstatné části celého stavení. Proto je vhodné okapy alespoň dvakrát do roka vyčistit. Ideálním obdobím je právě podzim a pak také počátek jara. A to hlavně tehdy, pokud je v okolí vašeho domu početné množství listnatých stromů.

Práci si lze usnadnit

Čištění okapů není zrovna jednoduchá činnost, ale můžete si ji ulehčit díky mnoha pomocníkům moderní doby. Některé si můžete pořídit v hobby marketech, jiné si snadno vyrobíte sami doma. Stejně jako na níže uvedeném videu, kde uvidíte, jak si udělat násadu z vodovodních trubek, kterou snadno napojíte na vysavač. Listů a nečistot se z okapů zbavíte naprosto jednoduchým způsobem.

Inspirovat se můžete zde:

Zdroj: Youtube

Vyzkoušejte čistící nástavce

Velice oblíbené jsou i speciální čističe okapů, které mají na jednom konci škrabku a na druhém smetáček. Dají se velice snadno umístit na teleskopickou tyč, případně i na koště s dlouhou násadou. Většinou je u nich možné nastavit potřebný úhel, a tak se snadno dostanete i do špatně přístupných míst.

Přestože se jedná o manuální metodu, nemusíte celou dobu lézt po žebříku nahoru a dolů. Pouze v závěru byste měli okap zkontrolovat, jestli jste někde nějakou nečistotu nepřehlédli. K některým nástavcům je možné připojit i hadici s vodou, kterou lze okap na závěr řádně opláchnout. Využít se dá i tlaková myčka.

Speciální kartáče s nástavcem

Podobným způsobem lze pracovat se speciálně upraveným kartáčem s dlouhým nástavcem, který je určen pro vysoké stavby. Jeho tvar je přizpůsoben tvaru okapů, takže se snadno zbavíte i zarostlých nečistot, jako jsou například nepříjemné mechy.

Investujte do robotického čističe

V podstatě se jedná o nejjednodušší metodu. Přestože půjde o jistou finanční investici, ceny nejsou zas tak závratné, aby se vám při několika ročních čištěních okapů nevyplatily. Roboty připomínají malý tank či povoz, který stačí vložit do okapu a spustit jeho chod. V tento moment se čistič rozjede a gumovou vrtulí odstraňuje z okapu veškeré nečistoty. Robotické čističe se vyrábějí pro všechny druhy a typy okapů. Zvládnou uklidit nejen oblé tvary, ale i ty hranaté.

Nejlepší je prevence, stačí nainstalovat lapače

Pokud chcete ušetřit čas i energii, neváhejte si pořídit praktické lapače listí. Jedná se o běžně dostupné příslušenství okapů v podobě mřížek, které je ochrání před mnoha nečistotami. Zároveň jde i o účinnou prevenci před zbytečnými plísněmi a hnilobnými bakteriemi, které vám znehodnocují dešťovou vodu k zalévání.

Mřížky jsou i skvělým pomocníkem před ucpáním okapů a zatékání odchycené vody na nesprávná místa. A protože lapače zároveň snižují riziko koroze, prodlouží samotnou životnost okapů. Většinou jsou vyrobeny z odolného plastu, který perfektně odolává UV záření, dešti i mrazu.

Zdroje: www.ceskestavby.cz, www.zahrada-centrum.cz, www.veselebydleni.cz