Pánev není žádná novinka. A podle archeologů se na ní smažilo už ve starověké Mezopotámii. Tam jí také zdejší kuchaři zdokonalili. Například k ní přidělali madlo, které usnadňovalo celé vaření. Evropu okouzlila v 10. - 11. století litinová pánev. Sice byla těžká, ale dokázala uchovat teplo, takže usmažený pokrm hned tak nevychladl. Není divu, že „litinovka“ byla ozdobou kuchyní celá dlouhá staletí. Až ve 20. století ji vytlačila nová hliníková varianta. A nebyla jediná.
Na videu se dozvíte, jak vyčistit ocelovou pánev solí. Zázrak na počkání!
Nerezová pánev
Dvacáté století bylo ve vývoji pánve přelomové. V první polovině dekády se ve Švédsku vyrobila první nerezová pánev, která v mžiku získala velkou popularitu. V roce 1954 nechal Francouz Marc Gregoire patentovat svou první pánev s nepřilnavým povrchem. Tahle zázračná věcička umožňovala hospodyňkám vařit a péct bez jediné kapky tuku. Takový zázrak snad svět neviděl! Od té doby se stala nepřilnavá pánev produktem číslo jedna.
Titanový zázrak
V současné době jsou velmi moderní pánve s titanem. Jde o pánve nové generace, které nejenže jsou nepřilnavé (takže se jen tak něco na nich nepřipeče), ale také jsou odolné vůči oděru. Proto je možné je mýt v myčce a vůbec nevadí, když na ně použijte kovové náčiní. Prostě paráda!
Vychytávka s ocelovou pánví
Ovšem ne každý na takové vymoženosti má. Život s obyčejnou pánvičkou může být také poměrně bohatý. Nicméně je potřeba počítat, že občas se na ní něco spálí či připálí. Pokud máte doma klasickou pánev z oceli, pomůže vám proti připálení obyčejná sůl. Jak na to? Pánev zahřejte, pak na ni nasypte obyčejnou kuchyňskou sůl a vydrhněte jí celé dno. Za chvíli bude skoro jako nová. Stejný postup zopakujte i na vnější straně. Budete mile překvapeni výsledkem.
Související články
Zdroje: www.mezizenami.cz, www.youtube.com