Pračka je spotřebič, bez kterého se nejspíš žádná domácnost neobejde. Podle statistik průměrný Čech spotřebuje 6,2 kg pracího prášku ročně, což znamená, že jedna čtyřčlenná rodina „propere“ až 25 kilo pracího prášku (gelu) za dvanáct měsíců. Není divu, že po takovém zápřahu je pak většina praček dost přetížená a potřebuje dostatečnou péči. Ale dostávají ji?

Nevíte, jak vyčistit pračku? Na videu najdete posup krok za krokem:

Zdroj: Youtube

Tajná dvířka pračky

Pračka je poměrně nenáročný člen domácnosti, ale občas potřebuje trochu „pošolíchat“ a důkladně pročistit. A to se netýká jen bubnu, ale i zbytku pračky. Pokud vám například pračka špatně odtéká, je potřeba se podívat na dvířka, která najdete na čelní spodní části spotřebiče. Určitě je najdete, protože je mají všechny pračky na světě.

Tuhle skrýš otevřete jednoduše, tahem k sobě. Za nimi je filtr, který je potřeba zkontrolovat, jestli tam nemáte nějakou uvízlou ponožku, spodní prádlo nebo látkovou gumičku. Všechny tyhle věci by vám mohly dělat při praní problémy. Filtr pravidelně čistěte a pračka vám poběží jako hodinky. Jak na to?

Odšroubujte dvířka a vyjměte filtr. Zatřeste s ním, aby odpadlo vše, co k němu nepatří. Poté ho pečlivě opláchněte a vraťte ho zpátky. Pračka by tak měla fungovat jako dřív.

S práškem a aviváží opatrně

Na kondičku vaší pračky má vliv i její používání. Pokud třeba nadužíváte prací prášek či aviváž, zbytky se mohou zbytečně usadit v zásobníku a vytvořit tam nehezké páchnoucí blátíčko.

Po každém praní vyjměte prádlo z bubnu a pračku nechte větrat, aby nebyla náchylná k plísním a bakteriím. Údržbu vyžaduje i dveře pračky.

Gumové těsnění často bývá skrýší pro různé drobné kousky prádla, jako jsou ponožky nebo kapesníčky. Pokud je tam zapomenete, dříve nebo později začnou zapáchat. Proto po praní vždycky těsnění dveří prohlédněte, omyjete a osušte.

Prevence s octem a jedlou sodou

Jednou za čas nalijte do pračky směs octa a jedlé sody. Poté zapněte pračku na největší teplotu a těsně před mácháním ji zastavte. Octový roztok nechte působit přes noc a ráno nechte pračku doprat do konce. Tímto způsobem zbavíte svůj spotřebič nečistot, ale i plísně a bakterií.

Zdroje: www.aazdravi.cz, www.youtube.com

Související články