Stačí pár vteřin nepozornosti a neštěstí je na světě. Místo lahodného pokrmu na pánvi zůstalo jen spálené torzo vzdáleně připomínající večeři a co víc, vaše oblíbené nádobí je zničené! Naštěstí existuje několik osvědčených rad a tipů, jak připálený nános, mastnotu a špínu z kuchyňských pomocníků vyčistit!
Soda a ocet
Nejsilnější čisticí dvojici má ve spíži skoro každá hospodyňka. Je jí soda a ocet. Jak odstranit opravdu silný nános připáleniny na obou stranách pánve, se podívejte ve videu:
Občas je lepší odšroubovat i rukojeť pánve, aby čistění proběhlo opravdu z gruntu. Špinavé nádobí vložte do hlubší nerezové mísy a zasypejte jedlou sodou. Vlijte zhruba sklenici octa, přilijte vroucí vodu a nechejte povolané pomocníky dělat svou práci.
Zubní pasta na nepřilnavý povrch
Jakmile uvidíte, že čisticí směs začíná pracovat a nečistoty se odlupují od povrchu, rukojeť můžete zlehka očistit nožíkem. Na samotnou nepřilnavou pánev vezměte houbičku, abyste nezničili povrch. Na nepřilnavou část naneste obyčejnou zubní pastu a pusťte se do díla. V případě pánve z nerezové oceli můžete při čištění použít nylonový kartáč, abyste se lépe zbavili nečistot. Na závěr umyjte pánev klasickým přípravkem na nádobí.
Jak pomůže cola
I přes varování odborníků na zdravou výživu je cola velmi oblíbený nápoj. Pokud ji nutně potřebujete mít ve spíži, místo k pití ji použijte při úklidu a čištění domácnosti. Tmavý sladký nápoj pomůže i s připálenou pánví. Stačí, když na dno pánve nalijete colu do výšky alespoň jednoho centimetru a necháte chvíli odstát. Pak pomocí houbičky a jaru na nádobí pánev umyjte a opláchněte. Bude jako nová.
Kečup nejen k párku
Možná vás to překvapí, ale jako čistidlo najde využití i obyčejný kečup. Nezbaví vás sice letitých připálenin, ale dokáže si poradit se skvrnami na dně hrnce nebo pánve. Naneste tedy tenkou vrstvu kečupu na znečištěné místo a nechte aspoň patnáct minut působit. Pak umyjte nádobí, jak jste zvyklí.
Každý jinou péči
Vhodné je také zmínit, že pánve a hrnce z odlišného materiálu vyžadují jinou péči. Měděné pánve a hrnce myjte jen mýdlovým prostředkem a jemnou houbičkou. Nikdy na ně nepoužívejte bělící prostředky. Skvělou službu vykoná obyčejná citronová šťáva, která nádobí dodá ztracený lesk. Litinové pánve zase umyjte od mastnoty ihned po vaření, nesvědčí jim příliš dlouhé namáčení ve vodě. Pokud je to jen trochu možné, nedávejte litinové nádobí do myčky.
Související články
Zdroje: www.youtube.com, homebydleni.cz, chefblog.cz