Připáleniny na pánvi jsou noční můrou každé hospodyně. Nejenže kazí vzhled nádobí, ale mohou značně ovlivnit i chuť připravovaných pokrmů. Na jejich jednoduché odstranění však nemusíte používat jen chemické prostředky, které značně zatěžují životní prostředí.
Mnohdy jsou účinnější běžné ingredience, které má každý doma. A když k tomu navíc použijete obyčejnou igelitku, vyhnete se komplikovanému a nepříjemnému drhnutí. Vyzkoušejte trik, který se stal hitem Instagramu.
Jak vyčistit napálené a mastné hrnce a znovu je rozzářit? Na zajímavé tipy se podívejte na tomto YouTube videu na kanálu Fabiosa Best Lifehacks:
Připravte si čistící mix
Nejprve si zhotovte čistící prostředek, který připáleniny na nádobí dokonale uvolní. Do prázdné lahve nebo jiné nádoby s hrdlem nalijte 1 šálek coly, přisypte 2 polévkové lžíce jedlé sody, dodejte 2 polévkové lžíce prostředku na mytí nádobí a 1 polévkovou lžíci kuchyňské soli. Veškeré ingredience řádně promíchejte a nechte sypké suroviny zcela rozpustit.
Zabalte nádobu do igelitky
Napálenou pánev vložte do igelitové tašky nebo sáčku a připravený čistící prostředek nalijte na veškeré připáleniny. Následně obalový materiál pevně ovažte kolem držadla pánve na pevný uzel a nechte cca 30 minut působit.
Dočištění
Po uplynutí této doby igelitku rozvažte a jistě budete mile překvapeni. Většina nánosů bude zcela pryč. Když jsou nánosy špíny velké, stačí jejich zbytky odstranit jemnými pohyby drátěnky nebo hrubší stranou houbičky pod tekoucí vodou. Nakonec nádobu řádně opláchněte čistou vodou, osušte utěrkou, anebo nechte samovolně uschnout.
Využijte sílu octa a jedlé sody
Na připáleniny na nádobí perfektně funguje i ocet. Pokud se vám napálila pánev ve vnitřním prostoru, nalijte nejprve na dno trochu vody, pak stejné množství octa a přiveďte k varu. Po cca 2 minutách sundejte pánev z plotýnky a zbylou tekutinu z ní vylijte. Pak do prázdné pánve nasypte jedlou sodu, trošku ji navlhčete a nechte 10 minut působit. Nakonec vyčistěte pánev houbičkou a řádně opláchněte čistou vodou.
Funguje i kečup
Ačkoliv to není zcela obvyklé, k účinnému odstranění připálenin můžete použít i běžný kečup. Je v něm obsažená kyselina octová, která je dostatečně silná, aby uvolnila připáleniny.
A jak kečup přesně použít? Naneste ho v tenké vrstvě na inkriminovaná místa a nechte působit alespoň 15 až 20 minut. Poté pánvičku jemně vyčistěte houbičkou a opláchněte jako v předešlých případech.
Zdroje: www.instagram.com, www.primainspirace.cz, www.homebydleni.cz