Jak čistit dřevěné prkénko na krájení

Čištění dřevěného prkénka nebo špalku na krájení mas, ale také dalších surovin, je nejnáročnější. Ne že by šlo o nějaký nepřekonatelný problém, ale zatímco sklo stačí dobře utřít a plast strčit do myčky na vysokou teplotu, dřevo stále vyžaduje ruční mytí. Také je jisté, že na porézní přírodní dřevo bude potřeba trochu víc než saponát a horká voda, které se na mytí dřevěných prkének nedoporučují.
Chcete-li se ujisti, že je dřevěné prkénko nejen viditelně čisté, ale také bez hnilobných bakterií, rozhodně se bude hodit vědět, čím jej doma čistit. Protože tam kde něco zapáchá, tam se také něco kazí. Právě bakterie jsou zdrojem zápachu.

Vyčistěte prkénko surovinami, které máte doma

Jako obvykle i na čištění dřevěného prkénka se hodí domácí suroviny. Podívejte se, co všechno můžete použít.

  • OCET. I když jde o slabou dezinfekci, právě na E. coli, salmonelu a další bakterie způsobující zažívací obtíže ocet stačí a díky němu nemusíme sáhnout po průmyslově vyráběné dezinfekci. Octem očištěné prkénko opláchněte vodou, kyselý zápach brzy vyvětrá.
  • PEROXID VODÍKU. Chcete-li ještě účinnější dezinfekci, pak klidně sáhněte po peroxidu.
  • JEDLÁ SODA. Pasta ze sody, soli a vody ve stejných poměrech je vhodným čistidlem nejen na dřevěná, ale také na plastová prkénka.
  • SŮL A CITRON. Tato kombinace prkénko také skvěle očistí a může pomoci i proti barevným flekům.

Jak se start o dřevěné prkénko na krájení, aby dlouho sloužilo?

Víte, jak prodloužit dřevěnému prkénku na krájení životnost a jak se o něj ideálně postarat?

  • Dřevěná prkénka by měla být ošetřena olejem hned po nákupu a také zhruba jednou za rok. Nechejte prkénko natáhnout olej přes noc, zbytek otřete.
  • Prkénko by nemělo být vystaveno vodě. Nenechávejte jej na dně dřezu dlouho a rozhodně jej nikdy nedávejte do myčky. Nejen že by načichlo pachy mycích prostředků, ale také se může zničit. Moderní různobarevná prkénka a špalky bývají lepené. Je to běžná technika, které hrozí rozklížení.
  • Používejte různá prkénka podle druhu připravovaných surovin. Nebezpečné bakterie mohou být i na zelenině a ovoci, ale používáním prkénka na masa a dalšího na ovoce a zeleninu či pečivo alespoň částečně eliminujete přenos bakterií na připravované jídlo.

Plastová prkénka tolik péče nepotřebují

Samozřejmě i plastové prkénko je potřeba čistit a ideálně můžete i plastová prkénka rozdělit a poůžívat jiné na masa a jiné na další potraviny. Nejjednodušším způsobem údržby je mytí v myčce. Pokud máte pocit, že chcete důkladnější mytí po krájení masa nebo sýrů, pak zvolte program s vysokou teplotou.
Na plast můžete použít jakékoliv čistící prostředky i všechny ty, které jsou vhodné na dřevěná prkénka. Plast je sice na údržbu jednodušší, ale i na něm se daří bakteriím.

Zdroje: https://zena.aktualne.cz, https://abecedazahrady.dama.cz