Radiátory, neboli topná tělesa nejsou zrovna okouzlujícím kusem nábytku. Většina z nás je přehlíží nebo tiše toleruje, protože topit se zkrátka musí.

Problémem ale je, že v těchto bílých obdélnících ulpívá spousta prachu, vlasů, šupinek kůže, vlákna z oblečení nebo i mrtvý hmyz. Když se pak v místnosti zatopí, všechna tahle nastřádaná špína se rozvíří ve vzduchu a alergici mají co dělat, aby to všechno udýchali.

Přicházíte až o 30 % tepla

Očista radiátorů je proto jednou z nejdůležitějších věcí, kterou byste měli před topnou sezónou zvládnout. Nejenže vám umožní doma lépe dýchat, ale zároveň je i laskavější k vaší peněžence. Podle topenářů totiž barikáda z prachu a nečistot radiátory zbytečně izoluje a vy tak přijdete až o 30 % blahodárného tepla. A to je dnes, v době energetické krize docela dost drahá legrace. Proto neváhejte a pusťte se do úklidu.

Očista radiátorů je důležitá

Vyčistit radiátor není zrovna jednoduché. Je v něm spousta neprostupných míst, kam se rukou jen tak nedostanete. Nicméně tady je způsob, jak se s tím můžete vypořádat.

Jak na to, se podívejte ve videu:

Zdroj: Youtube

Do plastové misky s nálevkou (můžete použít klasickou odměrku) vložte 2 čajové lžičky čisticího prostředku a zbytek dolijte vodou. Pak vezměte lavor, vložte ho pod topení a odměrkou s čisticím roztokem prolijte všechna neprostupná místa uvnitř topného tělesa. Dělejte to pomalu a lavor posouvejte podle potřeby. Slouží k zachycení vody s prachem a nečistotami.

Fén topná tělesa zbaví zbytků prachu

Máte hotovo? Aby topná tělesa po očistné kúře nezůstala mokrá, dejte pod topení staré ručníky nebo deky. Poté si vezměte fén na vlasy a vnitřní prostory radiátorů hezky vysušte vlažným vzduchem. Nejenom, že zbavíte topné těleso přebytků vody, ale zároveň i ulpělých zbytků prachu, které by vám mohly způsobovat alergie.

Hliníková folie jako izolant

Takto očištěné radiátory vám budou hezky produkovat teplo. Pokud chcete ještě více ušetřit, dejte si za radiátory hliníkovou folii (koupíte ji v hobbymarketu za pár stovek). Tahle vychytávka vám zajistí, že teplý vzduch se bude odrážet zpátky do místnosti.

Související články

Zdroje: www.porovnej24.cz, www.youtube.com