Zdroje: pretty-uklid.cz, www.cistapohoda.cz

Vyčistěte radiátory rychle a jednoduše

Máte čas a chcete pořádně vygruntovat, než začnete trávit víc času venku nebo na chatě či chalupě? Věnujte nějaký zamračený den úklidu domu a můžete se vrhnout třeba na radiátory. Až začne na podzim sezona vytápění, budete je mít přichystané jako ze škatulky.

Jak na to? Podívejte se v tomto kratičkém videu. Když k úklidu přistoupíte se správnými pomocníky v ruce, je to práce hotová za chviličku.

Zdroj: Youtube

Čím čistit radiátory?

Čištění radiátoru je určitě vhodné nejen aby bylo vše čisté, ale také funkční. Cirkulace vzduchu je při vytápění nezbytná a nashromážděný prach a chuchvalce nečistot mohou účinnost topení zhoršovat. Je to sice téma, které se obvykle řeší až při zahájení nové topné sezony, ale ideálně by tehdy měly být radiátory už čisté. Nicméně jejich úklid ztěžuje špatná dostupnost.

Protože jsou radiátory špatně přístupné, mohou se hodit různé spotřebiče. V případě videopříspěvku si autor pomohl vysavačem a fénem na vlasy, nicméně existuje i řada dalších výrobků či násad. Ať už vyzkoušíte cokoli, ujistěte se, že je topení vypnuté a již nehřeje.

U některých vysavačů je možné nasadit hadici také na výfuk vysavače. Díky tomu získáte proud vzduchu jako z fénu, ale také sání. Foukejte z vrchu a odsávejte zespod.

Na běžný vysavač se dá také pořídit dlouhý kartáč, který pasuje na hubici vysavače, který pomůže nečistotu uvolnit a zároveň ji vysavač okamžitě odstraní.

Pomoci může také parní čistič, který však používá vodu, takže je nutné nejen dobré podložení radiátoru, aby byla veškerá tekutina zachycena, než se dostane na koberec nebo podlahu, ale také je dobré počkat na suchý den, kdy můžete mít otevřené okno a kdy může radiátor dobře přirozeně uschnout.

Nekupujte nové spotřebiče!

Jednoduchým manuálním pomocníkem jsou různé štětky a dlouhé teleskopické tyče s vhodným materiálem na konci. Takové jednoduché tyče se hodí k úklidu všeho možného, dobře dosáhnou i do poliček ke knihám nebo mezi umístěné dekorace, aniž byste museli vše přemisťovat. Nejenže nejde o nový spotřebič, ale také ani o závratnou investici.

Pokud vám práci ztěžuje mřížka radiátoru, naučte se ji odejmout. Je to poměrně jednoduché. K odejmutí mřížky je nutné vysunutí bočnice směrem nahoru. Mřížka je přichycena už jen plastovými háčky. Posouvání mřížky ze strany na stranu proto není možné, ale můžete ji naklonit směrem k sobě a od sebe. Několikrát tak mřížkou pohněte, až se háčky mírně vychýlí a vy je pak můžete z mřížky sejmout.

Související články