Stejně jako o skla, tak i o rámy oken byste se měli postarat alespoň dvakrát ročně. Dřevěné okenní rámy dokonce mohou být příbytkem některých larev nebo červotočů. Proto je velmi důležité, abyste před začátkem topné sezony měli všechna zákoutí okna v pořádku a čistá.

Péče jak o skla, tak o rámy

Do mytí oken se nikdy nikomu moc nechce, ale dvakrát za rok se jistě překonáte. Při této činnosti ale nesmíte zapomínat ani na okenní rámy. Dokonce byste o ně měli pečovat častěji. Při luxování vždy vezměte i okenní parapety a zákoutí, kam se usazuje prach. Zabere vám to opravdu velmi krátkou chvilku a v budoucnu nebudete muset řešit případné usazeniny a nečistoty.

Nežádoucí výskyt plísní

Může se stát, že se v nějakém tom růžku objeví plíseň. Proto ještě před tím, než začnete mýt okna a rámy, zkontrolujte všechna místa okolo. Jestliže narazíte na plíseň, tak se jí nejdříve zbavte pomocí vhodných přípravků a až poté se pusťte do samotného čištění.

Na malé škvíry kartáčkem

Prach sestává z velmi drobných částic, které se dostanou v podstatě kamkoliv. Před mytím oken vysajte nejdříve úzkým nástavcem všechna místa okenního rámu. Zbavíte se tak obrovského množství prachu, ale stále se najdou škvíry, se kterými ani vysavač nepomůže. Použijte tudíž do tenkých spár starý kartáček na zuby.

Směs na starou špínu

Abyste se zbavili staré špíny, postačí vám pouze dvě ingredience, které máte běžně doma. Nejprve posypte plastové rámy jedlou sodou a poté polijte peroxidem vodíku. Vytvoří se vám hustá kaše, kterou ponechte tři minuty účinkovat. Následně ji setřete hadrem. Z výsledku budete přímo nadšení! Tuto kombinaci však nepoužívejte na dřevěné rámy. Mohlo by to vést k poškození povrchové úpravy i samotného dřeva.

Problémy se zažloutlými rámy?

Pokud máte plastová okna už pár let a z bílé se stala žlutá, pak už s tím nic neuděláte, jelikož jde o klasickou degeneraci materiálu. Jestliže ale okna máte novější, může být za jejich žlutou barvou pyl. V těchto případech se doporučuje okenní rámy častěji umývat, případně používat silnější čistící prostředek.

Balzám na dřevěné rámy

Pokud máte na chalupě či doma dřevěné rámy, je potřeba se o ně starat jak z venku, tak i zevnitř. Otřete rámy od případných nečistot vlhkým hadrem. Poté, až uschnou, si vezměte houbičku a speciální balzám na dřevěné rámy, který vám pomůže zajistit delší životnost a ochranu lazury. Na venkovní část aplikujte balzám dvakrát ročně. Uvnitř postačí jednou za dva roky.

Ošetření dřevěných rámů

Jak už jsme se zmínili, tak kyselých přípravků se raději vyvarujte. Na každoroční mytí rámů používejte mýdlové prostředky s neutrálním pH. U dřeva zároveň hrozí napadení plísněmi či houbami, a proto je důležité, abyste péči nezanedbávali a jednou za čas jim věnovali svou pozornost.

Zdroje: aazdravi.cz, skladova-okna.cz, domky-delta.cz