Trouba zářící čistotou je základem každé správné domácnosti. Přestože během jejího užívání často dochází k znečištění nánosy mastnot a jídla, existují metody, které vám velmi usnadní údržbu trouby, a to i bez chemických prostředků. A samozřejmě byste nikdy neměli zanedbat ani pravidelné čištění skla u dvířek. Vyzkoušejte osvědčené tipy na jeho čištění, ušetříte si čas i zbytečnou námahu s neefektivním drhnutím.

Jak uvolnit vnitřní sklo dvířek trouby, se podívejte na videu zde:

Zdroj: Youtube

Šetřete přírodu i finance

V současné době je na trhu k dispozici mnoho čistících prostředků, které jsou však nejen zbytečně předražené, ale zároveň jsou plné chemických látek, které ve výsledku poškozují životní prostředí. Přesto se najdou přírodní prostředky, které mají mnohdy při čištění i lepší efekt a pořídíte je za pár kaček, anebo je máte možná už doma.

Sklo trouby by mělo zářit čistotou

Zrovna tato součást trouby trpí na znečištění nejvíce. Je vystavena nevábným prskancům z omastku, často tmavne a stává se neprůhlednou. Jak tedy sklo očistit co nejefektivněji a k tomu snadno a bez těžké dřiny? Usnadněte si práci použitými čistícími prostředky a také vyjmutím skla z dvířek.

Jak je sklo možné uvolnit

Pokud máte doma ještě starší model trouby, kdy je sklo připevněno pomocí šroubků, jednoduše je šroubovákem vyšroubujte a posléze sklo vysuňte z drážek dvířek. U modernějších typů spotřebičů bývá na horní straně, kde je umístěno madlo, plastový kryt, který jde "vycvaknout". Sklo je pak možné jednoduše vysunout a bude se vám mnohem lépe čistit.

Jedlá soda je jednička

Zkuste sklo dokonale očistit jedlou sodou. Rozmíchejte ji s trochou vody do husté pasty, kterou sklo potřete a nechte tak 10 minut působit. Poté pastu rozetřete vlhkým hadříkem a setřete veškeré rozpuštěné mastnoty a další nečistoty. Nakonec sklo dočistěte čistým vlhkým hadrem nebo jemnou houbičkou a papírovými utěrkami doleštěte. Pokud sodu nemáte, stejným způsobem můžete využít kypřící prášek.

Vyrobte si octovou vodu

Sklo lze perfektně vyčistit i octovou vodou. Udělejte si roztok ze 2/3 vody a 1/3 octa naneste ho na sklo pomocí rozprašovače. Nechte tak 10 minut působit a poté jej omyjte a vyleštěte. Podobným způsobem funguje i citronová šťáva.

Perfektní službu udělá i obyčejná sůl

Pokud doma nemáte některou z výše uvedených ingrediencí, snadno si vystačíte i s obyčejnou solí. Jedná se o extra účinný prostředek, který vám pomůže vyčistit nejen sklo, ale i celou troubu. Jednoduše rozpusťte 250 g soli s ½ l vody a roztok následně naneste pomocí štětce či rozprašovače na všechna znečištěná místa. Po několika minutách působení roztok rozetřete houbičkou a setřete čistým vlhkým hadříkem. Posléze setřete dosucha. Sůl má totiž výborné odmašťovací schopnosti, protože absorbuje tuky.

Zdroje: www.hobby.instory.cz, www.primanapady.cz, www.ceskykutil.cz, www.chalupari-zahradkari.cz