Jednou z mnoha výhod sklokeramických desek je jejich snadná údržba. Bohužel to neznamená, že byste se jejímu čištění vyhnuli. Ať už jste si pořídili do své kuchyně tmavou či světlou desku, nečistoty jsou na ní vidět tak jako tak. Mastnota, připáleniny a prach se na sklokeramické varné desce při vaření objeví snadno. Vždy je dobré odstranit je ihned! Jak? Máme pro vás pár tipů, vyzkoušejte je.

I při vaření se stávají nehody

Znáte to, se zápalem vaříte a nešťastnou náhodou vám na sklokeramickou desku spadne připravované jídlo. Jednejte nejlépe okamžitě. Vypněte varnou desku a sundejte z ní hrnec. Škrabkou na sklokeramickou desku nečistoty seškrábněte, ať se zbytečně nepřipálí.

Když nemáte speciální škrabku, vezměte si papírový kapesníček či ubrousek, navlhčete ho a zbytky jídla setřete tak, abyste se nespálili. Pokud vám z hrnce přetekla nějaká tekutina, můžete ji odstranit až po vychladnutí varné desky, jinak byste ji mohli poničit. Dá se říct, že to jsou postupy tzv. první pomoci, protože po zaschnutí a připálení se vždy nečistoty odstraňují mnohem hůře.

Proč čistit sklokeramickou desku

O varnou desku je potřeba pečovat nejen vzhledem k hygieně, ale nedostatečnou či špatnou údržbou byste zbytečně zkrátili délku její životnosti. Naopak správnou péčí zamezíte jejímu poškození z hlediska funkčnosti a předejdete nebezpečným situacím v podobě zkratů.

Znáte ručníkovou metodu s octem a jedlou sodou?

Známí dva pomocníci, které nechybějí téměř v žádné domácnosti, to jsou ocet a jedlá soda. Skvěle se hodí nejen na úklid, ale i na čištění varné desky. Sklokeramickou desku nejprve navlhčete octem a poté ji posypte několika lžícemi jedlé sody.

Vezměte si starý ručník, který už nebudete používat na utírání pokožky. Namočte ho do teplé vody, kde jste rozmíchali pár kapek mycího přípravku na nádobí. Vyždímejte a položte ho na varnou desku. Nechte ho působit zhruba deset až patnáct minut, protože teplo a vlhko z ručníku umocní čistící schopnosti octa a sody. Ve finále sejměte ručník a odstraňte zbytky sody s octem. Nakonec desku setřete čistým vlhkým hadříkem a vaše sklokeramická deska bude jako nová.

Zaschlé zbytky dokáže vyčistit i citronová šťáva

Vymačkejte citron na zaschlé zbytky jídla a nechte šťávu působit zhruba patnáct až dvacet minut. Citronová šťáva připálené nečistoty naleptá a po chvíli je můžete pomocí čistého hadříku pouze setřít.

Záchranáři v podobě sodovky a zubní pasty

Jedná se o velmi šetrný a účinný čistič. Smíchejte sodovku se zubní pastou do hladké kašičky a naneste ji na postižená místa. Po půl hodině působení nečistoty snadno setřete jemným hadříkem.

Tip na závěr

Pro finální zářivost můžete vždy použít roztok s octem, který nanesete na desku a rozleštíte hadříkem z mikrovlákna. Sklokeramickou desku čistěte ihned po každém vaření. Když nenecháte skvrny zaschnout, bude odstraňování nečistot o poznání snazší a příjemnější. Je mnohem lepší zůstat v kuchyni o pět minut déle, než jednou týdně strávit nad varnou deskou násobně více času.

Zdroje: www.cs2.decoratex.biz, www.bydlimeutulne.cz, www.m.magazinplus.cz