Sklokeramická deska

Sklokeramická deska obsahuje elektrické topné spirály, které ohřívají varné zóny. Na takovou varnou desku můžete použít nádobí prakticky z jakéhokoli materiálu. Povrch nepopraská ani při velkých teplotních rozdílech. Dnešní sklokeramické desky se většinou ovládají dotykově. Některé moderní výrobky mají i další funkce, jako jsou např. automatický náběh teploty, časovač, bezpečnostní zámek, ukazatel zbytkového tepla apod.

Prášek do pečiva a ocet

Čistící prostředky našich babiček jsou nejen šetrné, ale také levné. Pokud vám dojde váš oblíbený komerční produkt, ani tak nemusíte úklid odkládat. Chemii plnohodnotně nahradíte přípravky, které má většina z nás neustále doma. Jak prášek do pečiva a ocet fungují? Ocet obsahuje kyselinu octovou, ta odmašťuje, má antibakteriální účinky a dezinfikuje. Prášek do pečiva obsahuje jedlou sodu. Ta funguje jako bělidlo, pohlcuje pachy a je abrazivní.

Jak často čistit sklokeramickou desku

Aby deska vypadala stále jako nová, je dobré ji čistit po každém vaření. Nechte ji částečně vychladnout a pomocí škrabky odstraňte všechny zaschlé a připálené zbytky jídla a tekutin. Pak na ni můžete nalít trochu octu. Nechte ho působit několik minut a poté ho setřete vlhkým hadříkem.

Související články

Jak vyčistit zanesenou sklokeramickou desku

K úklidu budete potřebovat lahev s rozprašovačem, ocet, prášek do pečiva, mycí prostředek, utěrku a měkký kartáč nebo speciální škrabku na sklokeramické desky. Nejprve do láhve s rozprašovačem nalijte ocet a nastříkejte ho po celé ploše desky. Pak na ni rovnoměrně nasypejte prášek do pečiva. Prášek začne reagovat s octem a bude šumět. Tato chemická reakce napomáhá uvolňovat špínu a mastnotu. Nechte směs působit cca 10 minut. Mezitím namočte utěrku nebo hadřík do horké vody, v níž jste rozmíchali pár kapek prostředku na nádobí. Vyždímejte ho a položte na desku. Nechte působit dalších 15 minut.

Mechanické dočistění

Ručník odstraňte a desku dočistěte jemným kartáčem nebo speciální škrabkou. Buďte však opatrní, abyste na povrch příliš netlačili a nepoškrábali ho. Špína by měla jít dobře dolů. Jakmile desku vyčistíte, utřete ji dosucha a vyleštěte.

Zdroj: www.bydleni.instory.cz, www.bydlimeutulne.cz, www.m.magazinplus.cz