Zdroje: www.goodhousekeeping.com, www.bydlimekvalitne.cz

Spáry vyčistíte tím, co už máte doma

Na spáry se určitě hodí řada čističů, které jsou běžné. Sem patří například savo nebo jiná bělidla či tekutý písek. Spáry i obklady můžete také čistit tabletou do myčky nádobí. Její výhodou je nejen koncentrovaná síla, ale také abrazivní schopnosti takové tablety.

Podobně je na tom také prášek na praní či gel na praní nebo WC gel. Veškeré tyto čističe je možné nanášet do spár kartáčkem, nechat několik minut působit, vydrhnout a opláchnout. Na pořádné vygruntování se však hodí i spousta dalších prostředků a kombinací, které možná ještě neznáte.

Triky na úklik koupelny

Chcete vědět, co všechno lze netradičními způsoby a bez použití průmyslově vyráběných prostředků vyčistit v koupelně? Podívejte se na toto video, slovenská kompilace triků na úklid koupelny je poměrně vydařená:

Zdroj: Youtube

Další doma běžné čističe spár

Spáry se dají rozhodně čistit i octem, solí či sodou. Klasikou v úklidu domácnosti je ocet a soda, které můžete smíchat v kašičku nebo hustší pastu a kartáčkem nanést do spár. Po deseti minutách působení spáry kartáčkem očistěte a opláchněte vodou.

Spáry mezi obklady se dají také dobře vyčistit zubní pastou. Patrně se to trochu prodraží, ale řekněme, že hledáte přípravek k okamžitému použití a plocha není příliš velká.

O něco agresivnější je užití bělidla. Nemusíte jej však rozlít po koupelně, ale zkuste jej smíchat s jedlou sodou. V případě bělidla si však dejte velký pozor na smáčení textilií a pracujte rozhodně v ochranných rukavicích. Stejně se používá i peroxid a soda. Obě tyto směsi jsou také bělící, což se často hodí.

Oblíbený sprej anglických hospodyněk

Britky si nejvíce pochvalují směs, kterou aplikují postřikem pomocí lahvičky s pumpičkou. Dle jejich receptury si můžete smíchat takový domácí čistič i vy. Půl litru vody rozmíchejte se 3 lžícemi jedlé sody, 2 lžícemi čpavku a lžící octa. Tekutinu míchejte, dokud se soda zcela nerozpustí, pak jí naplňte lahvičku. Po nastříkání do spár nechejte působit 3 až 5 minut a pak dočistěte kartáčkem a opláchněte čistou vodou.

Související články