Čistá a rozzářená koupelna je základem každé domácnosti. Bohužel je vzhledem k častému využívání poměrně náchylná ke vzniku různých druhů skvrn a plísní. Proto je nutné o ni pravidelně pečovat. Jak si poradit se zažloutlými nebo zašlými spárami mezi obklady? Práci si usnadníte, když použijete prostředky, které jsou osvědčené a opravdu fungují. A navíc máte mnohé z nich jistě doma. Které to jsou?

Jak vyčistit zažloutlé spáry v koupelně? To se dozvíte i z následujícího videa:

Zdroj: Youtube

Nejprve odstraňte povrchovou špínu

Bohužel i ty nejbělejší spáry se postupem času pokryjí mýdlovými nánosy, nečistotami, rzí či plísněmi. Postupně získávají šedý, nažloutlý či žlutohnědý nádech. Než začnete čistit samotné spáry, odstraňte ze všech dlaždicových ploch nejprve povrchový prach a mastnotu. Použijte k tomu hadřík namočený v teplé octové vodě.

Pracujte po částech

Jakmile jsou dlaždičky zbavené povrchové špíny, můžete se pustit do čištění jednotlivých spár. Pracujte postupně a rozdělte si plochy na sektory. Práce bude systematičtější a půjde vám lépe od ruky.

Sáhněte po jedlé sodě

Mezi prověřené prostředky našich babiček patřila vždy jedlá soda. Zředěním s trochou vody si z ní vyrobíte čisticí pastu, kterou je potřeba nanést na spáry. Můžete k tomu využít starý zubní kartáček. Pastu nechte působit asi půl hodiny a pak můžete začít spáry lehce drhnout štětinami. Sílu sody lze posílit i pár kapkami octa. Nakonec opláchněte spáry čistou vodou a nechte oschnout.

Dokonalý mix

Ještě účinnější roztok vznikne, když smícháte ½ sklenice jedlé sody, 1/3 sklenice citronové šťávy, ¼ sklenice 9% octa a 7 sklenic teplé vody. Vše řádně promíchejte. Následně otevřete v koupelně okna a dveře a naneste tuto směs pomocí houbičky na spáry. Nechte působit minimálně 20 minut a pak postupujte stejně jako v předchozím případě s pomocí zubního kartáčku.

Smíchejte sodu s bělidlem na prádlo

Dalším osvědčeným prostředkem na znečištěné spáry v koupelně je směs ¼ hrnečku bělidla na prádlo s ¾ hrnku jedlé sody a pár kapkami vody. Vzniklou hmotu naneste na spáry a nechte působit alespoň 30 minut. Pak známým způsobem kartáčkem odrhněte a opláchněte čistou vodou.

Bělicí zubní pasta nebo odlakovač

Na čištění zašlých spár můžete využít i zubní pastu. Ta obsahuje bělicí látky, zároveň koupelnu příjemně provoníte. Postup je stejný jako v předchozích případech. Máte-li doma k dispozici odlakovač na nehty obsahující aceton, můžete zažranou špínu zlikvidovat i s jeho pomocí.

Související články

Zdroje: www.vladcemopu.cz, www.rady-kutilum.com, www.homeincube.cz