Černání stříbra je běžný proces, který potká každý šperk z tohoto kovu, který dlouho ležel bez povšimnutí. Jde o chemickou reakci, kdy vrchní tenká vrstva stříbra zkoroduje. Kov reaguje na sloučeniny síry ve vzduchu nebo také na váš pot, konkrétně látky v něm obsažené. Čím dříve zoxidovaný šperk vyčistíte, tím lépe.

Co pomůže?

Jedlá soda a alobal

Alobalem vyložte misku z nekovového materiálu a naplňte ji vodou o teplotě asi 80 °C. Ve vodě pak rozmíchejte lžíci jedlé sody a vložte do ni šperk. Ten pravidelně otáčejte a asi po 3 minutách jej vyndejte. Omyjte studenou vodou a dobře osušte hadříkem z měkkého materiálu.

Kečup

Hadřík navlhčete a stříbrný šperk očistěte od nečistot. Trochu kečupu dejte do misky, namočte do něj houbičku na nádobí a následně pečlivě otírejte celý šperk. Nevynechejte žádné místo, na hodně zčernalý povrch přitlačte. Kečup by měl na stříbro působit minimálně 10 minut. Šperk na závěr opláchněte a suchým hadříkem vyleštěte.

Prášek na pečení

Z klasického kypřicího prášku na pečení si vytvořte kašičku tak, že smícháte 3 díly prášku a jeden díl vody. Šperk navlhčete a pomocí hadříku pak šperk kašičkou potírejte dokud se nezačne blýskat. K osušení použijte speciální tkaninu na stříbrné předměty.

Citron a sůl

Do misky s horkou vodou přidejte šťávu z celého citronu a tři lžíce soli. Vložte šperk a po pěti minutách koupele ho otřete suchým hadříkem. Ten by měl být ze speciální tkaniny na čištění stříbra. A pozor, tento postup nezkoušejte na šperky s drahokamy, kámen by se mohl nenávratně poškodit!

Zubní pasta

Nemáte-li při ruce žádný z výše uvedených pomocníků, zkuste zubní pastu a kartáček na zuby. Jemně šperk očistěte, ale pozor na pastu s abrazivními částicemi. I kartáček by měl být spíše měkký, abyste klenot nepoškrábali.

3 tipy jak předejít černání stříbra

  1. Do šperkovnice dejte kousek klasické křídy. Pohltí vlhkost a ta se pak nedostane ke šperkům.
  2. Nejvzácnější stříbrné poklady zabalte do sáčku z hedvábí nebo flanelu a uložte je do krabiček.
  3. Potřete stříbro kapkou vlasového kondicionéru a vyleštěte. Vzniklý film na nějaký čas ochrání klenot před zčernáním.

Zdroje: www.covybrat.cz, today.com