Především sýr, který je tučný a při tlaku na struhadlo měkne, se drží kovu zuby nehty. Tvar strouhacích otvorů, a je jedno zda jde o ty větší nebo ty menší či s drážkami, prostě často neumožňuje dokonalé vyčištění. Můžete se snažit sebevíc, prolévat prudkým proudem vody, používat kartáček či houbičku, někdy se prostě nepodaří všechno dostat pryč. Stává se to i u strouhání citrusů, například citronové kůry, která je častou ingrediencí pro pečení moučníků.

Osvědčení pomocníci

Pomoc je snadnější, než byste si mysleli, protože stačí využít pomocníky, které míváte běžně v kuchyni po ruce. Pokud pravidelně čtete články na našem webu, víte, že jedním z nejužitečnějších věcí v kuchyni je jedlá soda. Vyplatí se jí mít neustále po ruce dostatečné množství. Stačí ji smíchat s trochou vody, vytvoří se hustá pasta a tu natřete na plochu struhadla. Chvilku počkejte, pak opláchněte pod tekoucí vodou a domyjte houbičkou. Jedlá soda funguje i v kombinaci s octem. Pastu, která vznikne smícháním sody s vodou opět natřete na struhadlo, to položte do kuchyňského dřezu a ocet na struhadlo nastříkejte rozprašovačem. Pak stačí houbičkou struhadlo omýt a je hotovo.

Zázrak citron

Skvělé je, že citron, který jste před okamžikem ostrouhali, lze využít i pro vyčištění struhadla. Pomůže vám k tomu citronová šťáva, která rozpustí všemožné nečistoty, zejména, pokud na jiné části struhadla strouháte zmíněný tučný sýr. Citron rozkrojte na půlky či čtvrtky a několikrát přejeďte nakrojenou stranou po znečištěných místech. Šťávu, která na struhadle ulpěla, nechte chvíli působit a následně spláchněte horkou vodou. Houbičkou pak čisticí proces dokončete.

Související články

Zdroje:www.southernliving.com, svetkreativity.cz