Znáte to sami. Nastrouhali jste sýr, citronovou kůru či zeleninu a poté je potřeba struhadlo dokonale vyčistit. Mnohdy to nejde úplně dobře a zbytky surovin v otvorech ulpívají. Jak struhadlo perfektně vyčistit?
Především sýr, který je tučný a při tlaku na struhadlo měkne, se drží kovu zuby nehty. Tvar strouhacích otvorů, a je jedno zda jde o ty větší nebo ty menší či s drážkami, prostě často neumožňuje dokonalé vyčištění. Můžete se snažit sebevíc, prolévat prudkým proudem vody, používat kartáček či houbičku, někdy se prostě nepodaří všechno dostat pryč. Stává se to i u strouhání citrusů, například citronové kůry, která je častou ingrediencí pro pečení moučníků.
Umýt struhadlo může být někdy pořádná fuška.
Osvědčení pomocníci
Pomoc je snadnější, než byste si mysleli, protože stačí využít pomocníky, které míváte běžně v kuchyni po ruce. Pokud pravidelně čtete články na našem webu, víte, že jedním z nejužitečnějších věcí v kuchyni je jedlá soda. Vyplatí se jí mít neustále po ruce dostatečné množství. Stačí ji smíchat s trochou vody, vytvoří se hustá pasta a tu natřete na plochu struhadla. Chvilku počkejte, pak opláchněte pod tekoucí vodou a domyjte houbičkou. Jedlá soda funguje i v kombinaci s octem. Pastu, která vznikne smícháním sody s vodou opět natřete na struhadlo, to položte do kuchyňského dřezu a ocet na struhadlo nastříkejte rozprašovačem. Pak stačí houbičkou struhadlo omýt a je hotovo.
Stopy od sýru jdou často těžko umýt.
Zázrak citron
Skvělé je, že citron, který jste před okamžikem ostrouhali, lze využít i pro vyčištění struhadla. Pomůže vám k tomu citronová šťáva, která rozpustí všemožné nečistoty, zejména, pokud na jiné části struhadla strouháte zmíněný tučný sýr. Citron rozkrojte na půlky či čtvrtky a několikrát přejeďte nakrojenou stranou po znečištěných místech. Šťávu, která na struhadle ulpěla, nechte chvíli působit a následně spláchněte horkou vodou. Houbičkou pak čisticí proces dokončete.
Pomůže i citronová šťáva.