Vyčistěte toaletu přírodními prostředky

Přírodních prostředků na čistění záchodové mísy, koupelny či vany je spousta. Pokud vás ale trápí velmi tvrdá voda, pak dobře víte, že vyčistit skvrn a usazenin není jen tak. S velmi odolnými nečistotami vám pomůže kombinace octa a jedlé sody, ale také pemza. Je sice tvrdá, ale tak akorát, aby vám pomohla zbavit se špíny na sanitární keramice, ale i jinde v koupelně, kde vás trápí odolná usazeniny a skvrny.

Toaletu vyčistíte, i když máte velmi tvrdou vodu

Nečistoty v koupelně jsou různého původu a v kombinaci s tvrdou vodou mohou opravdu potrápit. Zbavte se odolných nečistot pomocí kyselého octa a zásadité jedlé sody. Jejich smícháním dojde k prudké reakci, jejíž pomocí odstraníte i úporný vodní kámen. Právě usazování vápenatých a hořčíkových solí, které běžně označujeme jako vodní kámen, lze díky reakci sody a octa dobře odstranit. Pak stačí nečistoty jen manuálně očistit.

Ocet a soda na čištění toalety

Na očištění toalety použijte jeden litr horkého, ale ne vroucího octa, a sáček jedlé sody. Pokud byste místo sody použili prášek do pečení, i to je možné a funkční řešení, ale pamatujte, že prášek do pečení je až 3x slabší. Proto je ho potřeba větší množství.

Do záchodu nalijte ocet a posypejte sodou. Látky začnou okamžitě reagovat. Nechejte je alespoň 5 minut působit a spláchněte.

Vyčistěte toaletu pemzou

Selhala štětka na čištění toalety a je nutné nasadit něco účinnějšího na dočistění záchodu po použití octa a sody? Pomůže vám přírodní pemza. Je to nejčastěji bílý, vysoce porézní kámen, který vznikl díky sopečné činnosti. Lehoučká, ale tvrdá pemza se používá na všelicos. Každý ji ale zná jako pomůcku k odstranění tvrdé pokožky na chodidlech. K čištění nepoužívejte nikdy „pemzu“, která je ve formě brusné lžíce a vypadá spíš jako smirkový papír. Ačkoli označujeme takovou kosmetickou pomůcku také jako pemzu, složení brusné plochy je nejisté, a proto není vhodné použití podobných pomůcek, které by mohly sanitární keramiku poškodit. Pokud si nejste jistí, vyzkoušejte napřed navlhčenou pemzu na části toalety, která není vidět a její případné poškrábání by vám nevadilo.

Přírodní pemzou můžete očistit zbytek toalety nebo část koupelny. Nepoužijete ji na plast či lamináty, ze kterých bývají sprchové kouty a vany, ale jen na keramiku a porcelán. Pemzu během čištění namáčejte v čisté vodě nebo vlhčete povrch čištěné keramiky. Čištění pemzou se doporučuje pouze ve vlhkém stavu!

Zdroje: www.womanonly.cz, www.jaktak.cz, svetkreativity.cz