Vizitkou každé koupelny bývá vana, a tak je snahou každé správné hospodyně, mít ji za každých okolností čistou a nádherně lesklou. Samozřejmě se na ní usazují nečistoty, které ze sebe oplachujeme, částečky mýdla, mastnota a vodní kámen. Na zašlou špínu a známky opotřebení je jen občasný úklid nedostatečný. Proto je fajn vanu čistit pravidelně a nenechat ji delší čas zanedbanou. Když se o ni budete starat po každém koupání či sprchování, ušetříte si spoustu času a námahy při pozdějším pracném a vysilujícím drhnutí.

Jak často umývat vanu?

Po každém použití pečlivě opláchněte zbytky mýdla, šamponu, prachu a nečistot. Důkladnější mytí byste měli provádět jednou za týden. Celou vanu očistěte i vhodným prostředkem na odstranění vodního kamene. Pozornost věnujte také spárám a dlaždičkám v okolí. Poctivě byste měli umýt také všechny povrchy v koupelně.

Čištění vany octem

Nepoddajné skvrny můžete vyčistit i přípravky, které máte běžně doma po ruce. Všemocný ocet působí dezinfekčně a velmi efektivně. Skvěle si poradí s usazeným vodním kamenem, nečistotami či zápachem. Pro čištění koupelny se hodí jeho méně aromatická čirá varianta.

Připravte si roztok octa a vody případně přidejte pro lepší efekt i saponát. Roztok dobře promíchejte a aplikujte na celý povrch vany a jemně čistěte. Nechte pak ještě působit zhruba 15 až 30 minut a nakonec vanu opláchněte vodou.

Ocet v kombinaci s jedlou sodou

Druhou variantou je napustit vanu horkou vodou, do které nalijte asi 3 litry octa a přidejte 4 lžíce jedlé sody. Nechte působit 3 až 4 hodiny a po vypuštění vody vanu vytřete houbou namočenou do prostředku na nádobí nebo na praní. Důležité je, aby byl ocet teplý, lépe tak účinkuje. Na závěr vypusťte roztok z vany a opláchnete čistou tekoucí vodou.

Jedlá soda s peroxidem vodíku

Obě složky jsou maximálně účinné na odstranění starých odolných skvrn. Smíchejte 1 díl sody a 1 díl peroxidu, naneste na skvrnu a nechte působit 40 minut. Poté otřete měkkým hadrem a pořádně vypláchněte teplou vodou. Pokud je znečištěná celá vana, udělejte si roztok do rozprašovače a nastříkejte jej na celou plochu. Také je možné zkusit šampón na vlasy. Použijte ho, pokud spěcháte a skvrny nejsou příliš „zažrané". Šampóny jsou vyrobené tak, aby se vypořádaly s mastnotou.

Grep se solí

Na zašlou vanu se můžete vrhnout třeba i s grepem a solí. To vám zajistí nejen úžasný lesk a čistotu, ale i příjemnou vůni. Navlhčete celou vanu, rozpulte grep a posypte jej hrubozrnnou solí. Trochou soli nasypte i dno vany. Grep vždy trochu zmáčkněte, aby z něj vytekla šťáva, a krouživými pohyby začněte vanu čistit. Po několika kruzích doplňte sůl a nakonec vanu opláchněte.

Esenciální oleje a kastilské mýdlo

Smíchejte 1 hrnek jedlé sody se 3 lžícemi tekutého kastilského mýdla (seženete v drogerii), 15 kapkami citrusového esenciálního oleje a 1 lžící vody. Dobře směs promíchejte a dejte do uzavíratelné nádoby, ve které ji můžete i skladovat. Pro čištění naneste trochu směsi na vlhký hadřík, otřete špinavé plochy a poté pečlivě opláchněte. Tento domácí prostředek vaši vanu nejen vyčistí, ale i krásně provoní koupelnu.

Zdroje: www.hobby.instory.cz, www.babinet.cz, www.m.magazinplus.cz