Do kuchyně se postupem času dostává nádobí z různých materiálů, ale dřevěné vařečky přesto zůstávají velkými oblíbenkyněmi, jelikož i ten nejcitlivější materiál nijak nepoškodí. Další výhodou je jejich dlouhověkost. Ale pozor, o tu však můžete jednoduše přijít. Vyvarujte se běžným chybám, které je ničí a raději se o ně řádně starejte. Díky tomu nebudete muset svou oblíbenou vařečku vyhazovat!

Podívejte se na video, jak se zbavit zápachu na nejrůznějších místech v domácnosti:

Zdroj: Youtube

Vařečku v myčce nemyjte

Po použití vařečky dělá většina z nás zásadní chybu - vloží vařečky do myčky spolu s ostatním nádobím. Tento způsob mytí má však na vařečku hned dva negativní vlivy. Dlouhé mytí v teplé vodě společně s chemikáliemi z tablety dřevo nenávratně poškozuje, což se projevuje popraskáním a zkroucením. Během mytí ale vařečka také do sebe vstřebává chemii i špínu od ostatního nádobí a z vody v myčce.

Okamžité umytí vařečky

Jakmile dřevěnou vařečku použijete, je dobré, abyste ji poté opláchli v teplé vodě s kapkou saponátu. Vařečku čistěte houbičkou, nikoliv kovovou drátěnkou, která povrch dřeva poškozuje. Po šetrném očištění vařečku ihned utřete do sucha utěrkou, dřevo nebude zbytečně nabobtnávat od schnoucí vody.

Proti zápachu babičky používaly citron, mýdlo a sodu

Přičichli jste si k dřevěné vařečce, která zrovna dvakrát hezky nevoní? Nemějte strach, citronová šťáva si s tím snadno poradí! Stačí rozkrojit čerstvý citron a přejet s ním po vařečce. Nechte chvilku působit a poté vařečku opláchněte. Zápachu ze dřeva se zbavíte také umytím vařečky v mýdlové vodě nebo ve vodě se lžičkou jedlé sody.

Snadné vyčištění od tuku

Při používání dřevěných vařeček dochází po čase k nasáknutí tukem, kterého je třeba se zbavit. Máme pro vás jednoduchý trik, jenž si s tím skvěle poradí! Vložte nasáklou vařečku do hrnce s vodou a po dobu 10 minut ji nechte vařit. Poté vařečku z vody vyjměte, nechte ji chvilku vychladnout a následně ji dočistěte houbičkou. Na závěr čistou vařečku už jen opláchněte teplou vodou.

Ochrana dřeva minerálními oleji

Pokud máte oblíbenou vařečku, o kterou nechcete přijít, můžete ji ošetřit minerálním olejem, včelím voskem nebo olejem určeným přímo na údržbu dřevěného nádobí. Tímto krokem zajistíte vařečce opravdu dlouhou životnost a odolnost dřeva vůči vlhkosti. Rozhodně však nepoužívejte k ošetření klasické oleje na vaření, jelikož by žlukly a naopak způsobily její zápach.

Související články

Zdroje: region.rozhlas.cz, toprecepty.cz, bydleni.instory.cz