Výhodou sklokeramické desky je její hladký povrch a černá barva, která se hodí skoro ke každému stylu kuchyňské linky. A nejen to! K dostání je v různých velikostech – od dvou až do pěti plotýnek. Kvůli své variabilitě je vhodná jak pro single, tak i pro páry či větší rodiny. Ale co si budeme povídat, taková varná deska není úplně „za hubičku“. Nová stojí kolem pěti tisíc. Máte ji také doma? Jak se o ní můžete starat, aby vám vydržela co nejdéle? Odborníci na to mají jasnou odpověď...

Před použitím sklokeramickou desku otřete

Jak vyčistit varnou desku krok za krokem, se podívejte ve videu z YouTube kanálu Manažerka domácnosti:

Zdroj: Youtube

Podle expertů na sklokeramické desky byste měli desku čistit nejen po vaření (kdy na ní nacáká jídlo, popřípadě tuk ze smažení), ale také v době, kdy je relativně čistá a vůbec se na ní nepracuje. Důvod je prostý. Během doby, kdy se nepoužívá, na ní ulpívá prach, drobky, vlasy a další nečistoty, které víří vzduchem. Když se pak rozhodnete vařit na desce s tímhle popraškem, můžete poškodit její povrch. Navíc prach se může také připalovat. Proto pravidlo číslo jedna zní – než začnete vařit, vždycky sklokeramickou desku otřete vlhkým měkkým hadříkem.

Problémy s připečením řešte okamžitě

Občas se stane, že při vaření dochází k větším či menším nehodám. Stačí, aby vytekla voda z brambor a někde ukápla omáčka a hned je problém na světě. Menší tragédii může způsobit i roztavený plastový předmět, který se na povrch přilepí jako žvýkačka. Jakmile se něco takového stane, na nic nečekejte, vypněte spotřebič a snažte se situaci řešit ještě zatepla. V opačném případě by mohl plastový oharek na varné desce zatuhnout a způsobit její poškození.

Škrábance na desce: Dají se odstranit?

Zaznamenali jste na své sklokeramické desce škrábance? Nepropadejte panice. Tyhle drobné rýhy a známky opotřebení můžete částečně zmírnit pomocí běžných surovin z domácnosti. Jak na to?

Vytřete poničená místa vlhkým hadříkem s trochou zubní pasty. Použít můžete i směs jedlé sody a vody, dobře funguje i pasta na zuby. Ale pozor! Při aplikaci nikdy nepoužívejte sílu. Hluboké rýhy z desky stejně nevybrousíte. Pokud nejdou zjemnit, berte je jako patinu vašeho častého vaření. Jakmile se ale na varné desce objeví prasklina, je potřeba zavolat servis a raději okamžitě desku vyměnit.

Když se objeví duhové skvrny

Po úklidu sklokeramické desky se mohou objevit takzvané duhové skvrny. Nejde ani tak o technický problém, jako o kosmetickou záležitost. Duhových skvrn se zbavíte, když místo přeleštíte prostředkem, který obsahuje alkohol. Podobně funguje i octový roztok.

Související články


Zdroje: www.aazdravi.cz, www.youtube.com