Zdroje: www.bydlimekvalitne.cz, bydleni.instory.cz

Krásná varná deska potřebuje péči

Sklokeramická varná deska je dnes zcela běžným vybavením kuchyní. Je elegantní a moderní, na pohled prostě krásná. Nic však nerozmrzí víc, než když si na takovém pěkném kusu vybavení uděláte rýhu, škrábanec či šrám, na který se budete muset dívat ještě léta, než se odhodláte k finančně náročné výměně spotřebiče.

Nejhorší špíny zbavíte varnou desku škrabkou

I když by se mohlo zdát, že z lesklého a hladkého povrchu musí být jednoduché připečené zbytky jídla očistit, bohužel to není vždy pravda. Hlavně nesahejte po ostrých kovových nástrojích, jediný takový použitelný je speciální škrabka na varné desky, podobná škrabce na čelní sklo automobilu.

Pokud si myslíte, že takový nástroj upotřebíte, pak vězte, že je docela levná. Obyčejně je možné koupit tuto škrabku do 200 Kč. Vyznačuje se pevnou rukojetí a dlouhým tenkým ostřím, které nechejte po desce klouzat pod úhlem zhruba 45°. Netlačte, nepoužívejte jen rožek nebo ostří jako nůž, samozřejmě i speciální škrabkou při nesprávném zacházení můžete desku poškodit.

Domácí prostředky na ošetření varné desky

Desku je však možné vyčistit i jinými prostředky a často není nutné sahat po chemikáliích, které jsou samozřejmě sortimentem každé větší drogerie. Jde to i bez nich, pomocí klasických čistících prostředků jako jsou ocet, soda nebo citronová šťáva. Než se vrhnete na odstraňování připálenin nebo zaschlých zbytků jídla, ujistěte se, že již varná deska vychladla. Ani vlhký hadřík vás od popálení nezachrání, naopak se voda z kousky materiálu začne okamžitě rychle odpařovat a způsobí vám popáleniny parou.

Které kombinace čističů se osvědčily? Sůl s octem či citronem je rozhodně dobrý nápad. Rozkrojený citron namočte do soli a jemně desku třete. Nechejte působit a zbytky šťávy a soli otřete utěrkou. Ocet i citron varnou desku také odmastí a zanechají svěží vůni.

Jinou oblíbenou kombinací je pasta z jedlé sody a vody, kterou můžete nechat na špínu působit. O něco razantnější je soda a ocet.

Na běžnou údržbu stačí vlhká, ale hodně vyždímaná utěrka z mikrovlákna nebo houbička.

Související články