Hygiena na toaletě je stále žádané téma. A není divu. Záchod je intimní prostor, kam si člověk jde odlehčit a nemá chuť řešit nedostatky, které tam zjevně „zapomněl“ ten, kdo tam byl předtím.

Vychytávka z gumy

Předat čistou místnost druhému člověku je běžná slušnost. Na trhu je spousta druhů záchodových štětek. Od klasických plastových (které vyjdou zhruba do stovky), až po kovové či plastové kartáče, kterým sekunduje nádoba z porcelánu, kovu nebo dokonce dřeva. Bohužel sebelepší štětka se časem zašpiní či opotřebuje. Proto odborníci doporučují vyzkoušet i variantu, kdy jsou štětiny vyrobené z gumy. Jejich výhodou je delší životnost, snadná údržba, ale i fakt, že se na nich špína tolik nepřichytí.

Designové „hračičky“

Pokud jste „hračičky“, můžete vsadit na designové wc kartáče, které mají v sobě i kousek humoru. K dostání jsou třeba štětky s motivem mořského koníka, opice, žirafy či jiných zvířat, které motivují děti, aby po sobě na záchodě uklízely. Dospělým možná padnou do oka štětky v minimalistickém severském designu nebo naopak zdobeném provedení, které má simulovat rustikální styl francouzské Provence. Moderní jsou i soupravy, kdy máte stejnou barvu a stejné provedení štětky na záchod, zásobníku na mycí gel, mýdlenky a kelímku na čištění zubů.

Tři způsoby čištění

Ať už si koupíte jakoukoliv štětku na záchod, při používání se zanese a stává se semeništěm bakterií. Jak ji můžete správně vyčistit? Podívejte se na video:

Zdroj: Youtube

Klasicky – společně se záchodem

Při čištění toalety aplikujte čisticí prostředek a nechte ho alespoň 30 minut působit. Při té příležitosti ponořte do odtoku toalety i znečištěnou štětku a polijte ji čistidlem. Jakmile půlhodinka uplyne, dočistěte mísu štětkou, vymáchejte ji v odtoku a ještě jednou spláchněte. Měla by být čistá.

Octová kúra

Tahle metoda je jednoduchá, účinná a je téměř bez práce. Jednoduše nalijte do nádoby ocet a vodu (v poměru 1:1). Ponořte do ní štětku na záchod a nechte 30 minut odmočit. Poté štětku i nádobu vypláchněte čistou vodou. Štětku ještě opláchněte octem a máte po problému.

Kyselina citronová

Do nádoby dejte 2 lžíce kyseliny citronové v prášku (běžně ji seženete v potravinách). Směs zalijte vodou a ponořte do ní štětku. Po 30 minutách štětku vypláchněte vodou a je hotovo.

Související články

Zdroje: www.prozeny.cz, www.youtube.com