Žaluzie by se měly čistit dvakrát do roka. Nejlépe před tím, než budete umývat okna. Ze stínidla totiž během úklidu padá prach nebo stékají nečistoty, které zaneřáďují i skleněnou tabuli. Celý očistný proces si tedy raději naplánujte na více dní.

Pomůcky na čistění žaluzií

Na efektivní a rychlé čištění žaluzií budete potřebovat kbelík s vodou a saponátem, dva hadříky a vysavač s nástavcem. Pokud máte vysoká okna, budou se vám také hodit schůdky. Máte-li kovové žaluzie, nepoužívejte na ně agresivní chemii, mohly by chytit rez.

Jak vyčistit zaprášené žaluzie

Stínidla můžete čistit suchou nebo mokrou metodou. Suchá metoda se hodí na špinavé žaluzie bez vrstvy prachu a mastnoty. Při úklidu můžete vynechat vodu se saponátem. Mokrá metoda zahrnuje krok, kdy lamely otřete vlhkým hadříkem, abyste účinně odstranili přilepené nečistoty a hmyz.

Jak umýt žaluzie – krok za krokem

Nejprve si vezměte vysavač a snižte sací výkon na minimum. Na hubici nasaďte nástavec na čalouněný nábytek nebo speciální na žaluzie. Ten se dá pořídit od 100 korun. Žaluzie spusťte po celé délce a shora dolů je vysajte. Poté je sklopte a opět vysajte. Prach tak odstraníte dohromady třikrát. Nezapomeňte vysát i okenní rámy a parapet, kam prach nebo hmyz popadal.

Vysavač odstranil většinu prachu. Nyní se rozhodněte, zda použijete mokrou nebo suchou metodu. Pokud mokrou, natočte si do kýblu teplou vodu a přidejte saponát. Roztok by měl pěnit.

Žaluzie sklopte, jednou rukou je přidržte a zleva doprava je utřete hadříkem. Nemusíte se bát, že lamely nevyčistíte na místě, kde se překrývají. Trik spočívá v tom, že se díky šňůrkám posouvají. Budete tak čistit jednu lamelu po druhé, ale mnohem rychleji, než kdybyste nechali žaluzie otevřené. U mokré metody nenechávejte lamely samostatně uschnout. Voda by udělala mapy. Ihned je proto utřete suchým hadříkem. Postup opakujte i na druhé straně.

Pokud potřebujete práci přerušit, použijte kolíčky na prádlo. Ty připevněte na místo, kde jste skončili. Jakmile se vrátíte, budete přesně vědět, kde pokračovat.

Jak vyčistit zažloutlé žaluzie?

Máte zašlé a zažloutlé žaluzie? Nemusíte kupovat nové ani je sundávat z okna. Stačí, když naředíte tekuté bělidlo s vodou v poměru 1:3. Roztok nalijte do lahvičky s rozprašovačem a aplikujte ho na lamely. Nechte 10 minut působit a poté je důkladně setřete čistou vodou a osušte. Bělící prostředek vám pomůže vyčistit i provázky mezi lamelami.

Zdroje: www.architecturaldigest.com, www.prozeny.cz, www.idnes.cz