Velký domácí úklid většinou zahrnuje praní záclon i závěsů a mytí oken. Na žaluzie se často zapomíná. Ať už úmyslně, protože čištění žaluzií je pro mnohé trochu obávaná záležitost, nebo zcela náhodně. Přece jen, dokud není na žaluziích přímo vidět prach, máme pocit, že jsou čisté. Opak je ale pravdou. Stejně jako jinde, i na nečištěných žaluziích se může skvěle dařit roztočům a bakteriím.

Roztoči a bakterie na žaluziích

Špinavé žaluzie mohou být problémem v domácnosti, který ovlivňuje nejen vzhled místnosti, ale také kvalitu vzduchu a celkovou hygienu. Roztoče jsou mikroskopické organismy, které se často nacházejí na špinavých površích, včetně žaluzií. Tyto malé roztoče se živí organickými částicemi, které se na žaluziích hromadí, jako jsou prach, šupiny kůže a další. Kromě toho mohou roztoče způsobit alergické reakce u lidí, kteří jsou na ně citliví. Proto je důležité pravidelně čistit žaluzie a odstraňovat špínu a prach. To můžete udělat použitím měkkého hadříku a vhodného čisticího prostředku, nebo dokonce demontováním žaluzií pro důkladnou čištění. Udržování čistých žaluzií pomáhá zlepšit nejen estetiku domova, ale také zdraví a pohodu jeho obyvatel.

První krok

Odhodlání vám nechybí, ale nejste si jisti, kde začít? Způsobů, jak rychle a efektivně vyčistit žaluzie, je hned několik. Pokaždé se ovšem držte jedné zásady. Čištění žaluzií spojte s mytím skel a rámů oken, přičemž žaluzie budou vždy hrát prim. Důležité je vypozorovat, zda jsou lamely pouze zaprášené, anebo na nich ulpěla i mastnota. V prvním případě si vystačíte se suchou metodou čištění. V druhém případě bude vhodnější zvolit mokrou metodu, ta už ale vyžaduje trochu trpělivosti a času.

Mikrovlákno nebo ponožka

Prachu na žaluziích se zbavíte snadno. Použít můžete švédskou utěrku z mikrovlákna a jemně jí jednotlivé lamely otřít. Pokud se vám nechce do utěrek investovat, dobrou službu vykonají i starší měkké ponožky. Ty pak jen stačí navléknout na ruku a opatrně prach ze žaluzií setřít.

Mastnotu jedině mokrou metodou

Jinou péči vyžadují žaluzie, na kterých je nejen prach, ale i mastnota. Jak na jednoduché čištění žaluzií mokrou metodou, se podívejte na videu:

Zdroj: Youtube

Hlavním pomocníkem je speciální přípravek na čištění žaluzií. Na trhu jich najdete hned několik, je jen na vás, jaký zvolíte. Čisticí přípravek nanesete na žaluzie, tak jak vidíte ve videu, a necháte několik minut působit. Poté pomalu lamely setřete hadříkem.

Buď můžete žaluzie stírat rovnoběžně, nebo svisle. Skvělým tipem je speciální prostředek s levandulovou parfemací. Líbezná bylinka přirozeně odpuzuje hmyz, což oceníte hlavně v teplejších měsících. Jakmile je jedna strana lamel hotová, žaluzie otočte a také otřete vodorovným směrem. Chce to trochu opatrnosti, ale můžete se sami přesvědčit, že nejde o nic složitého.

Pár tipů navíc

  • Na zaprášené žaluzie můžete zkusit i vysavač, kdy z každé lamely zvlášť prach vysajete. Při této metodě zapněte vysavač na nejnižší výkon a dejte pozor, abyste při vysávání křehké lamely nezprohýbali či jinak nepoškodili.
  • K suchému a mokrému ošetření najdete na trhu i rafinovanější pomocníky - speciální měkké kartáčky, které se zasunou mezi jednotlivé lamely žaluzií a jemným tahem je zbaví prachu. Jejich výhoda je v tom, že zvládnou vyčistit hned několik lamel naráz, tudíž vám mohou značně urychlit práci. Pokud se ovšem ani tak na čištění žaluzií necítíte nebo nemáte čas, pomůže i specializovaná firma, která se o žaluzie postará.

Související články

Zdroje: www.westwing.cz, www.oknostyl.cz, www.dumazahrada.cz, www.prozeny.cz