Život bez čistého a voňavého prádla si už neumíme ani představit. Proto pračka patří mezi základní a nejužitečnější domácí pomocníky. Aby fungovala tak jak má, měla by se čas od času zbavit nečistot z prádla a zbytků pracích prostředků. Jen tak si zajistíte nejen čisté oblečení, ale spotřebiči také prodloužíte životnost.

Jak často čistit zásuvku pračky

I když prací prostředek čistí prádlo a aviváž mu dopřává svěží vůni, neznamená to, že se automaticky čistí také zásuvka. Voda ji nedokáže dokonale vypláchnout, a proto se v ní zbytky detergentů hromadí. Bohužel, často se také stává, že se díky vysoké vlhkosti v šuplíku objeví černá plíseň. Ta je nebezpečná především pro osoby s citlivým imunitním systémem nebo dýchacími potížemi. Zásuvku pračky proto pravidelně čistěte alespoň jednou do měsíce.

Čím vyčistit dávkovač pracích prostředků

Zanesenou zásuvku skvěle vyčistí kyselina citronová. Tu lze zakoupit ve většině drogeriích nebo supermarketech. Připravte si roztok ze dvou čajových lžiček prášku a půl litru vody. Kyselina dávkovač vydezinfikuje, zlikviduje bakterie, plísně a navíc ho zbaví zápachu. Šuplík můžete vyčistit také octem nebo, pokud se v něm objevil i vodní kámen, přípravkem na jeho odstranění.

Související články

Jak vyčistit zásuvku od pračky?

Nejdříve je nutné zásuvku z pračky vyjmout. U některých přístrojů stačí, když šuplík přitáhnete k sobě. Uvolní se zajišťovací prvek a dávkovač vyjmete. Někdy je nutné zatlačit na rovnou plochu nad zásobníkem na aviváž. Abyste neulomili některý plastový komponent, raději se před samotnou manipulací koukněte do návodu vaší pračky. Vytažený šuplík ponořte do horké vody, aby se nahromaděné usazeniny mohly odmočit. Odstraňte je houbičkou na nádobí nebo nepoužívaným kartáčkem. Vodu vylijte a vyměňte ji za roztok z kyseliny citronové nebo za zředěný ocet. Zásuvku opět ponořte a dočistěte. Nezapomeňte ji otočit dnem vzhůru a vydezinfikovat dno a stěny.

Zdroj: Youtube

Uvnitř pračky

Aby byl úklid dokonalý, vyčistěte také prostor, kam se dávkovač zasouvá. Namočte houbičku nebo kartáček do kyseliny či octu a vytřete celý prostor. Zaměřte se především na „strop“ a zadní část, kde se může schovávat plíseň. Prostor pak vysušte utěrkou nebo hadříkem a zásuvku vraťte na své místo.

Zdroj: www.skutecnost.cz, www.inthewash.co.uk