Dřív byly šperky výsadou boháčů. Dneska se může jejich půvabem kochat kdekdo. „Já bych bez šperků nevyšla ani z domu,“ směje se padesátiletá paní Ludmila z Kroměříže. Její záliba v blyštivých doplňcích začala v mládí a trvá celý její dospělý život. Její blízcí o Ludmilině zálibě vědí, a tak jí dávají k narozeninám šperky. „Manžel mi často kupuje prstýnky nebo řetízky. Dcera spíše přívěsky. Proto na každé výročí mám svou zlatou vzpomínku.".

Šperky jako lapač prachu a mastnoty

Paní Ludmila nosí šperky denně. Cítí se s nimi hezčí a zároveň je bere jako talisman od svých nejbližších. Bohužel časté nošení se na stavu jejího zlatého pokladu dost podepisuje. Ulpívá na něm mastnota (nejen z vaření), pot, ale také všudypřítomný prach, zbytky make-upu, saponátů, parfémů či laků na vlasy. Co s tím?

Jedlá soda jako skvělé čistidlo

Řešením je odnést šperky do zlatnictví, kde je vyčistí ultrazvukem. Ale můžete si vypomoci i sami. Existuje totiž spousta přípravků na domácí čištění, které vás vyjdou podstatně levněji. Jedním z nich je pasta z jedlé sody. Jak si jí namícháte?

Jednoduše spojíte jedlou sodu s trochou horké vody. Výslednou směs opatrně a jemně vetřete hadříkem (nebo starším zubním kartáčkem) do šperků a poté je opláchnete horkou vodou. Výsledek by měl být vidět hned po první aplikaci.

Jak si můžete vyčistit zlato sami doma, se podívejte na videu:

Zdroj: Youtube

Cibulová šťáva coby přírodní leštička

Cibule v případě údržby šperků funguje jako spolehlivá leštička. Stačí šperky potřít cibulovou šťávou a po dvou hodinách odležení je vyleštit hadříkem. Problém bývá s menšími šperky (například přívěsky a šroubovacími náušnicemi), které potřebují spíše ponořit do lázně a pořádně se odmočit. Pro ty je lepší dát je do kastrůlku, zalít vodou s trochou přípravku na nádobí a jedlé sody. Směs nechte přejít varem a nakonec „vyvařené šperky“ opláchněte ve vlažné vodě a doleštěte utěrkou.

Pivní lázeň pro lenochy

Pokud nemáte čas se šperky zabývat, svěřte je pivu. Stačí, když všechny své zlaté prstýnky, řetízky, brože nebo náušnice naložíte na deset hodin do světlého piva, které z nich vytáhne všechny nečistoty. Pak stačí jednotlivé kousky opláchnout a doleštit jelenicovou kůží.

Pomůže i popel

Máte doma kuřáka? Pak využijte cigaretový popel k čištění šperků. Jak na to? Smíchejte cigaretový popel s trochou vody, aby vznikla „kašička“. Tou pak pomocí staršího kartáčku na zuby opatrně zlato vyčistěte. Šperky opláchněte, doleštěte a budou jako nové.

Zdroje: www.umimeporadit.cz, www.prostreno.cz

Související články