Patříte také k jedincům, kteří neradi vyhazují jakékoliv zbytky? Máme pro vás velice jednoduchý a praktický tip, kdy z odřezaných kousků zeleniny získáte čerstvé a křupavé přísady do mnoha jídel. Stačí je jen správně zasadit a dát jim čas k vývoji, než budete s úspěchem a radostí sklízet. Budete tak mít doma nejen čerstvý zdroj vitaminů, ale ušetříte i za nákup některé zeleniny.

Chcete znát 10 druhů zeleniny, které si můžete vypěstovat z jejich odkrojků při vaření? Podívejte se na toto zajímavé YouTube video na kanálu Learn To Grow:

Zdroj: Youtube

Stačí vám miska s vodou

Princip pěstování z odřezků je vlastně naprosto primitivní. Stačí mít po ruce nízkou misku nebo talířek, vodu a správný kus zeleninového odřezku. V případě kořenové zeleniny budete potřebovat odřezek z horní části kořene, z níž vyrůstá nať. Vložte ho do misky naplněné vodou odkrojenou částí dolů a umístěte na místo s dostatečným množstvím světla, vhodný je například parapet. Za pár dní se objeví nové výhonky.

Která zelenina je vhodná

Čerstvou nať vyžene tímto způsobem pěstování například petržel, mrkev, celer, ředkve, ale i červená řepa. Určitě se lze takto pravidelně zásobit i čerstvými listy římského salátu, nebo natí česneku, cibule a pórku. Pěstovat se tak dá i zázvor.

Pravidelná výměna vody

O takto pěstovanou zeleninu je potřeba se pravidelně starat a je důležité jí vyměňovat vodu. Nejlépe každý den! Vyhnete se tak riziku vzniku plísní a hnilob. Stejně tak odřezky vždy opláchněte. Pokud je jejich povrch slizký, urychleně jejich nať spotřebujte a raději jej vyměňte za odřezek nový.

Pozor na příliš tepla

K pěstování zeleniny z odřezků volte raději chladná místa. Během zimy by neměly stát v blízkosti radiátorů nebo jiného druhu topení. Díky tomu předejdete případnému usychání.

Pestré uplatnění

Vypěstovanou zeleninu budete mít vždy po ruce a jistě ji využijete do mnoha pokrmů. Obohatíte je tak o mnoho užitečných vitamínů a látek, které prospívají našemu zdraví. Navíc jim dodáte nádherné aroma z čerstvé nati. Hodí se jako posyp na pomazánky, do polévek, rýže, kaší, ale i k masu či zapečené zelenině.

Související články

Zdroje: www.nkz.cz, www.fresh.iprima.cz, www.bydleni.instory.cz