Venku nám už pomalu vše kvete, sluníčko se občas do svých slunečních paprsků pěkně opře a i denní teploty se šplhají výš a výš. Zimní kabáty a bundy měníme za ty přechodové a ukládáme je k „letnímu“ spánku. Jelikož jsme zimní kabáty a bundy využívali poměrně dlouhou dobu, jistě si zaslouží před úklidem do skříně vyprat. Vždy se koukněte na výrobní štítek a důkladně ho prostudujte! Každý materiál se při praní může chovat jinak a je potřeba rady výrobce dodržovat.

Peří, naprostá jednička

Za nejlepší izolační náplň se považuje peří. Izolační náplň má za úkol udržet ohřátý vzduch mezi námi a bundou a náplň by měla zamezit ochlazení zvenčí. Ale každý materiál má své pro a proti, peří nevyjímaje. Peří má výhody například hmotnostní. Pokud si budete pořizovat bundu z izolačních syntetických materiálů, bude dost těžká.

Jak péřovou bundu vyprat?

Jestliže si péřovou bundu pořídíte, nebude to pravděpodobně zcela levná záležitost a možná budete mít z praní jisté obavy. Jestli víte, že bunda není propocená a ušpinění je pouze povrchové, vezměte si na pomoc vlhký hadr s mýdlovou vodou a očistěte zašpiněná místa v ruce.

Pokud ale nad touto možností ani neuvažujete, vyperte ji v pračce na 30 – 40 °C. To bychom měli stupně. Další důležitá věc je speciální prací prostředek, který se dá sehnat přímo na peří. A nejspíš nejdůležitější část – nastavené otáčky. Odstředění na pračce nastavte na ty nejnižší, ale nejlepší je odstřeďování úplně vynechat. Bunda po vyprání bude sice plná vody, ale tu přebytečnou z ní jen opatrně vymačkejte. Sušení je věda, tedy pokud nemáte sušičku. Sušička se dá totiž na péřovou bundu použít, ale musí disponovat větším objemem a nastavením na 30 °C. K sušení přihoďte dva míčky na sušení prádla, anebo tenisáky, ať se peří rovnoměrně rozprostře. Nejšetrnější způsob schnutí je ale bundu položit na sušáku v dobře větraném prostoru. K bundě musíte během schnutí docházet a hrudky peří od sebe oddělovat a načechrávat ho v komůrkách.

Softshellová bunda

Tyto bundy odolávají větru a odpuzují vodu. I ty je nutné někdy pořádně vyprat, protože usazené nečistoty ucpávají póry látky a materiál nemůže následně dýchat.

Před vhozením do pračky bundu obraťte naruby. K praní budete potřebovat opět speciální prací prostředek, protože jestliže sáhnete po běžném pracím prášku, hrozí poškození vláken. Pračku nastavte na 30 °C bez odstřeďování a bundu pak nechte volně schnout na ramínku.

Bundy s membránou

Bunda, která odvádí pot, po pravidelném praní přímo touží. Membrána se totiž používáním víc a víc zanáší a pot nemá kam odcházet.

Na pračce zvolte program pro jemné prádlo na 30 °C. Do přihrádky dejte prací prostředek přímo pro bundy s membránou. Opět volte program bez ždímání a bundu nechejte volně schnout položenou na sušáku. Zde vás čeká ještě jeden důležitý úkon. U tohoto typu bund je potřeba obnovit funkčnost. Buď ji vhoďte do sušičky na 30 minut, anebo ji přes utěrku přejeďte žehličkou. Na žehličce nastavte nízký stupeň pro jemné materiály.

Zdroje: kralovny.cz, www.lidovky.cz, www.prozeny.cz