Máte na vašem oblíbeném oblečení nevzhledné skvrny od potu nebo antiperspirantu a běžné vyprání nepomohlo? Přestože jste na internetu hledali mnoho rad a nějakou inspiraci v mnoha diskusích, dozvěděli jste se tak akorát, že byste měli vyměnit antiperspirant za deodorant? Možnost to sice je, ale existují i jiné cesty. Poradíme vám hned několik způsobů, jak zpocené skvrny odstranit.

Pocení k životu patří

Pocení je přirozený a důležitý proces v lidském organismu a týká se každého z nás. Potní žlázy vylučují sekret, který pomáhá při potřebě ochlazovat kůži a celý organismus. Hlavní složkou potu je nejen voda, ale i minerály jako sodík, draslík, hořčík a chlór. Kromě toho obsahuje také bílkoviny a tuky, které jsou živnou půdou pro bakterie nacházející se přirozeně na povrchu kůže. Rozkladem všech těchto složek vznikají aromatické látky, jež jsou příčinou nepříjemného zápachu a žlutých skvrn na oděvech.

Dejte „vale“ potu co nejrychleji

Nejlepší a ideální řešení je v okamžitém jednání. Nejhorší je nechat propocené oblečení někde odložené s tím, že jej chcete nechat vyvětrat. Jakmile totiž pot zaschne, vytvoří nehezké žluté skvrny a v horším případě ještě smíchané s těžko odstranitelným zápachem.

Když skvrny od potu nestihnou zaschnout

Tak toto je nejlepší varianta, která však většinou nevyjde. Při každém propocení nejste doma, ale většinou někde v terénu. Ale kdyby se vám poštěstilo, tak stačí opravdu málo. Jakmile propocený oděv svléknete, vložte ho do lavoru s vlažnou vodu smíchanou s trochou gelu na praní nebo mýdla. Nechte alespoň pár hodin namočené, pak hoďte do pračky s ostatním oblečením a běžně vyperte.

Jak na zaschlý pot

V případě, že už máte na oblečení žluté skvrny od potu delší dobu a bezvýsledně perete oděv stále dokola, vyzkoušejte následující tipy. Pomůžou vám domácí přírodní produkty, které jsou na tyto fleky naprosto ideální. Myslete jen na to, zda jde o bílé, či barevné prádlo. Některé čistící metody a přípravky mohou poškodit barevnost tkaniny a výsledek vašeho čištění by tak byl vlastně kontraproduktivní.

Sůl jako útočník na pot

Metodu s obyčejnou kuchyňskou solí často využívaly už naše babičky. Rozpusťte hrst soli v 1 litru vody. Množství vody a soli můžete násobit podle velikosti oděvu. Měl by být celý ponořený v solném roztoku. Nejlepší je nechat prádlo namočené přes noc a druhý den běžně vyprat v pračce. Tato metoda je vhodná jen na bílé prádlo.

Peroxid vodíku přemůže i starší zaschlé skvrny

Velice účinným, ačkoliv chemickým prostředkem na odstranění skvrn je 3% peroxid vodíku (H2O2). Tento způsob čištění není sice úplně nejšetrnější k vašemu oblečení, a tak se doporučuje používat jej v případě starších a těžko odstranitelných skvrn na bílém prádle. Protože má bělící účinky, mohl by způsobit vyblednutí barev. Peroxid naneste na skvrnu, vmasíruje do látky a promněte. Poté nechte působit maximálně 15 minut a ihned vymáchejte ve studené vodě. Pak už nezbývá nic jiného než oděv vyprat.

Peroxid vodíku se saponátem na nádobí

Vmíchejte 2 čajové lžičky tekutého mýdla do 1/4 šálku peroxidu vodíku. Vzniklou směs vetřete do obou stran látky a nechte hodinu máčet, poté opláchněte v teplé vodě a vyperte jako obvykle. Tekutý prací prostředek rozpustí vazbu mezi mastnotou a látkou, zatímco peroxid vodíku ji pomůže odstranit.

Aspirin „vyléčí" i pošpiněnou tkaninu

Rozpusťte 8 tablet aspirinu v 1 litru teplé vody a zalijte roztokem zapocený oděv v lavoru. Nechte působit po dobu 4 hodin nebo přes noc a poté oblečení vyperte v nejteplejším nastavení, jaké tkanina zvládne. V tomto případě je záchranářem kyselina salicylová obsažená v tabletce.

Jedlá soda nikdy nezklame

Postižená místa na oblečení namočte a nasypte na ně jedlou sodu. Nechte sodu působit delší dobu, opět ideálně přes noc. Druhý den vyperte v pračce a je to. Jedlou sodu lze použít na bílé i barevné prádlo.

Zdroje: www.housewifehowtos.com, www.jakcistit.cz, www.myaustria.cz