Do čistých bot čisté tkaničky

Protože krásné čisté boty se nesnesou se špinavými tkaničkami, i ty je potřeba čas od času vyprat. Bohužel hladký povrch boty se dá často dobře očistit pomocí navlhčeného hadříku, ale textilní tkanička bohužel tak jednoduše vyčistit nejde. Aby byly tkaničky skutečně čisté ze všech stran, je potřeba je vytáhnout ven z bot a vyprat odděleně.

V čem vyprat tkaničky

Pro volbu vhodného pracího prostředku, případně způsobu bělení, je jistě dobré vědět, že klasické ploché tkaničky jsou většinou bavlněné, zatímco ty úzké nebo kulatého průřezu jsou tkaničky pletené ze syntetických směsí. Pokud byste na syntetiku použili bělidlo, pak by mělo být na bázi aktivního kyslíku, abyste předešli nechtěnému zežloutnutí.

Jak postupovat při praní tkaniček

Abyste docílili nejlepšího možného výsledku, vytáhněte tkaničky z bot a použijte tekutý prací prostředek přímo na povrch tkaničky po celé její délce. Někdy se doporučuje nanášení kartáčkem, ale toho bych se rozhodně vyvarovala. Štětiny kartáčku roztřepí vazbu tkaničky a ta už nikdy nebude hladká a upravená. Ideálně použijte gumové rukavice a prsty promněte celou tkaničku. Tkaničky napuštěné tekutým práškem uzavřete do sáčku na praní jemného prádla a přidejte k bílému prádlu do pračky.

Špatně vyprané tkaničky

Pokud jsou tkaničky nedokonale vyprané, pak bude vhodné zjistit, jakého původu jsou skvrny, a zvolit adekvátní čistící prostředek, případně bělidlo.
Krásně čisté tkaničky nechejte nezkroucené uschnout a teprve potom je navlékněte zpět do bot.

Extra tip: Je mnoho různých způsobů, jak navléknout tkaničky do tenisek. Nechte se inspirovat a vyzkoušejte některý z těch méně obvyklých.

Zdroje: https://www.thespruce.com, https://chalupari-zahradkari.cz