Vánoční skřítek k nám s největší pravděpodobností dorazil z Dánska. Každý rok se tam hodný trpaslík Julemanden vplíží do domácností a nadělí dětem dárky. Podobně jako Santa Claus nosí červený klobouk a plnovous. Postava tohoto skřítka se zformovala až po druhé světové válce. Jak to tak ale bývá, vzešla z jiných mytologických bytostí, jako jsou elfové nebo duchové. Ti rodinám nosili radost a pohodu. Obecně jsou však vánoční skřítci považování za pomocníky Santa Clause. Jsou zodpovědní za výrobu dárků a za péči o Santovy soby a jeho sáně.

Jak vyrobit vánočního skřítka

Vánoční skřítci neslouží pouze jako dekorace, ale jsou také veselou hračkou, která rozvíjí dětskou fantazii. I bez šicího stroje budete mít skřítka hotového „raz dva". Nachystejte si látkový pytlík nebo ponožku, neuvařenou rýži, různé odstřižky látek, vatu nebo výplň z dutého vlákna, starou bambuli, zbytek kožešiny nebo rozčesanou vlnu na vousy, jehlu, nit a tavnou pistoli. Barvy látek volte buď klasicky vánoční, tedy červenou a zelenou, anebo skřítka oblečte tak, aby ladil se zbytkem výzdoby.

Tělo skřítka

Pytlík vyplňte rýží, aby vznikl váleček nebo koule. Díru zavažte a přebytečnou látku odstřihněte. Pokud máte starou ponožku, přestřihněte ji v oblasti paty. Vrchní část dejte stranou a spodní díl naplňte rýží. Díru zavažte. Pokud se bojíte, že zrna mohou propadávat skrz látku, nasypejte je nejdřív do mikrotenového sáčku a ten vložte do ponožky či pytlíku.

Související články

Samá ruka, samá noha

Na výrobu končetin si ustřihněte vždy dva stejné kusy látky, z nichž vytvořte tunýlky. Jejich jeden konec sešijte a druhým otvorem je naplňte vatou nebo dutým vláknem. Ruce a nohy přišijte k tělu. Skřítek by měl mít dlouhé a huňaté vousy. Máte-li chlupatou bambuli, stačí z ní kousek odstřihnout. Vousy však můžete vyrobit i z rozčesané vlny. Tu uprostřed svažte provázkem a pak vousy přilepte na tělo.

Skřítek, který chrání domov

Nad vousy nalepte nos. Ten si vyrobíte z kulatého kusu látky, kterou vyplníte a vytvarujete do koule. Nakonec z trojúhelníkového kousku tkaniny vytvarujte kornout. Naplňte ho trochou vaty, aby byl vztyčený a přilepte ho k hlavě. Jeho spodní okraj by se měl dotýkal nosu. Pokud chcete skřítka dozdobit, můžete mu na tělo přišít knoflíky nebo opasek.

Máte doma šicí stroj? Zkuste si vyrobit vánočního skřítka podle návodu ve videu.

Zdroj: Youtube

Zdroj: www.svetobeznik.info, www.singing-bell.com, www.vanocnisen.cz