Postavte si zahradní sporák ze starých cihel. Nebudete potřebovat ani maltu, pouze staré cihly, mřížku, pletivo a zednickou lžíci, kterou snadno očistíte cihly od nečistot. Sporák se pomocí cihel postaví tak, aby vznikl komínový efekt, díky kterému pak bude fungovat.

Cihly očistěte

Začněte tím, že si na místo, kde budete sporák stavět, přivezete větší množství cihel. Ty pak pečlivě očistěte od zbytků malty, hlíny či jiných nečistot. Sporák totiž musí být naprosto stabilní. I místo, na kterém budete stavět, by mělo být rovné, pokud stavíte na trávě, vyberte místo bez drnů.

Skládejte přes sebe

Začněte stavbou základny obdélníkového tvaru, postačí dvě řady cihel po čtyřech vedle sebe. Pro větší stabilitu celé stavby je vhodné základnu vytvořit ze dvou řad na sobě, první a druhou řadu přitom musíte postavit přes sebe.

Zdroj: Youtube

Důležité účko

Nyní přichází na řadu třetí řada, tu postavte z cihel do tvaru U, aby otvorem mohl pronikat vzduch. Na cihlové “účko” položte pletivo, na které se pak bude pokládat dřevo. Díky tomu bude moci zespodu proudit vzduch. Pletivo co nejvíce narovnejte a na něj vyskládejte další řadu cihel, také ve tvaru U.

Mřížka na závěr

Následují další tři řady cihel, které stavte tak, aby měly uprostřed otvor. Opět cihly stavte přes sebe, aby se celá stavba nezhroutila dřív než zapálíte první sirku. Na závěr položte na poslední řadu cihel mřížku, na které pak budete vařit - slouží pro pánvičku, kotlík nebo konvici. Nasekejte si štěpinky, vložte do otvoru pro oheň a zapalte.

Zdroj: Youtube

Související články


Zdroje: ceskykutil.cz, Gardenerd.com