Prošoupané či jinak poničené prostěradlo je po čase vhodné vyměnit za nové. Nemusí vám však starého být líto, jelikož pro něj můžete najít nové využití. Slabší místa rozstříhejte na menší hadříky, které používejte na utírání prachu nebo rukou v dílně. Celá prostěradla jsou zase skvělou pomůckou pro zakrytí nábytku při malování. Úžasně poslouží také jako pikniková deka, kam se vejde celá rodina.

Rohož do jakékoliv místnosti

Pár dalších tipů, co se dá udělat se starým prostěradlem, můžete vidět ve videu:

Zdroj: Youtube

S trochou šikovností můžete z nastříhaného prostěradla na pásy uplést měkké rohože, které budou dělat radost jak v koupelně, tak i v předsíni nebo dětském pokoji. Způsobů pletení existuje několik a je jen na vás, který si vyberete. Zároveň si při této činnosti odpočinete, přičemž vám můžou pomoct také vaše děti, které to jistě bude bavit.

Hračka pro čtyřnohého kamaráda

Máte doma pejska, který si chce pořád hrát? Upleťte mu ze starého prostěradla hračku v podobě copů, se kterou se s ním budete přetahovat. Prostěradlo je z odolného materiálu, jenž se bude natahovat, ale nepraskne! Ponechat si ho můžete i v celku, kdy se hodí na ochranu sedaček v autě při převozu pejska.

Ochrana před vnějšími vlivy

Starým prostěradlem můžete ochránit zeleninové záhony na zahradě nebo i bylinkové květináče na oknech. Často bývají menší záhonky poškozeny větrem, silným sluncem, hmyzem nebo slimáky. Těmto nepříznivým jevům se snadno vyhnete díky prostěradlu, které přes zahrádku snadno přehoďte. Upevněte ho třeba hřebíky nebo jej zavěste na jednoduchou konstrukci z tyčí.

Houpací síť zadarmo

Odpočíváte rádi na čerstvém vzduchu s knížkou v ruce? Vyrobte si ze starého prostěradla pohodlnou houpací síť, ve které si budete moct lebedit. Stačí svázat kratší strany a pomocí provazu obmotat kolem stromů. Houpací síť máte na světě za pár minut a téměř zadarmo!

Ponechejte prostěradlo dětem

Děti jsou velmi tvořivé a určitě si se starým prostěradlem rychle poradí. Tajný úkryt nebo cirkusový stan si můžou předem pomalovat barvami, přičemž jejich skotačení již započne se samotným barvením. Vy se tak s prostěradlem nemusíte loučit a děti z něj budou přímo nadšené! Podpoříte jejich kreativitu a určitě je také zabavíte až na několik hodin.

Co dalšího lze vyrobit z prostěradla

Stará prostěradla mohou být skvělým zdrojem materiálu pro různé kreativní projekty a recyklaci. Z těchto látek lze vyrobit například látkové tašky, kabelky, polštáře, ubrusy, různé druhy dekorativních doplňků nebo dokonce návleky na polštáře. Prostěradla mohou být také využita jako látka pro šití oděvů, zejména pokud mají zajímavý vzor nebo texturu. Další možností je vytvořit z nich ubrusy, ubrusové sety nebo servírovací sady pro vaši kuchyň. Tím, že recyklujete stará prostěradla, nejenže šetříte peníze, ale také přispíváte k udržitelnosti tím, že prodlužujete životnost textilního materiálu a snižujete množství odpadu.

Zdroje: chalupari-zahradkari.cz, ortopedicke-matrace.cz, extrakrasa.cz