Říkali jste si někdy, proč jablko po rozkrojení začne okamžitě hnědnout? Může za to narušená buněční stěna jablka, do které začne pronikat kyslík ze vzduchu. Enzymy v jablku tak ihned začnou reagovat s kyslíkem, což se promítne právě v hnědnutí tohoto ovoce.

My pro vás máme ale geniální trik, díky kterému zůstanou vašeho jablka čerstvá a chutná po rozkrojení i delší dobu. Přesvědčte se o tom sami!

Jak skladovat nakrájená jablka ve svačinové krabičce, aby nezhnědla, můžete vidět ve videu na Youtube, na kanálu MOMables – Laura Feuntes:

Zdroj: Youtube

Citronová šťáva proti hnědnutí

Jedním z nejúčinnějších způsobů, jak zabránit hnědnutí jablečných plátků, je použití citronové šťávy. Kyselina askorbová neboli vitamin C, který je v citronu obsažen, zpomaluje oxidaci, která právě způsobuje hnědnutí.

Stačí, když nakrájené plátky jablek pokapete trochou čerstvě vymačkané citronové šťávy. Jablka tak zůstanou krásně svěží i se svou přirozenou barvou.

Omytí ve slané vodě

Dalším trikem, jak zabránit hnědnutí, je namočení jablečných plátků do slané vody. Slaný roztok si jednoduše připravíte z jedné čajové lžičky soli a jednoho šálku vody.

Plátky jablek pak ponořte do tohoto roztoku na několik minut a následně je opláchněte čistou vodou. Oproti citronové šťávě, která jim dodá lehce kyselý nádech, slaný roztok nijak neovlivní jejich chuť.

Medová voda pro sladké řešení

Kromě předešlých možností lze jablka namočit i v medové vodě, která nejenže zamezí hnědnutí, ale dodá jablkům také jemnou, sladkou chuť. Jednu lžíci medu rozmíchejte v šálku teplé vody, ve které poté nechte nakrájené jablko 3 minuty. Následně je můžete opláchnout studenou vodou nebo si užít jejich sladší chuť díky medu.

Limonáda jako netradiční pomocník

Mezi překvapivě účinné metody patří rovněž omytí nakrájených jablek v limonádě. Perlivé nápoje jako je citronová nebo pomerančová limonáda obsahují kyseliny a oxid uhličitý, které efektivně zpomalují hnědnutí jablek.

Nakrájené jablko jednoduše ponořte do limonády na několik minut a poté jej vyjměte. Jablka nejenže nezhnědnou, ale získají i osvěžující citrusovou příchuť.

Správné skladování v lednici

Nakonec je důležité zmínit, že správné skladování jablek také hraje klíčovou roli v udržení jejich čerstvosti. Uchovávejte jablka v lednici, ideálně ve vzduchotěsném obalu. Pokud jsou jablka již nakrájená, přidejte do nádoby nebo sáčku pár kapek citronové šťávy či octa, což pomůže udržet jejich svěžest ještě déle.

Související články

Zdroje: express.co.uk, recepty.cz, imnam.cz