Za největší tepelné ztráty může špatně izolovaná střecha, zdi, ale také stavební otvory, jako jsou okna a dveře či tepelné mosty. Nejúčinnějšími metodami, jak zjistit, kolik a kudy tepla uniká, jsou termokamery a výpočet. „Většinou víme, z čeho je dům postaven. Pak se dá jednoduše spočítat, kolik wattů tepla unikne v jednom metru čtverečním stěny, stropu apod. Když si to vynásobíme čtverečními metry domu, zjistíme danou tepelnou ztrátu," říká energetický specialista z plzeňského Enviromentálního centra. Obecně lze říct, že stěnami uniká 24 až 40 % tepla, střechou 25 až 30 %, střešními okny 5 až 10 %, normálními okny 12 až 25 %, vstupními dveřmi 1 až 2 % a podlahou, jež je ve styku se zeminou, 10 až 15 % tepla.

Efektivní topení

Chcete-li ušetřit, je vhodné stavbu zateplit na parametry pasivního domu. Avšak ne všichni mají takové možnosti. I přesto by měla být samozřejmostí každoroční kontrola a revize kotle a ostatních částí systému od termostatů a termostatických hlavic po odvzdušnění radiátorů. A čím topit? „Z pohledu uživatele je cenově nejpříznivější vytápění zemním plynem. Další možnost je biomasa, která pro majitele vychází nejlevněji," říká Václav Peer, člen výzkumného centra CEET, VŠB-TUO.

Jak zabránit úniku tepla

Zabránit úniku tepla můžete i bez složitých stavebních úprav. Stačí se inspirovat našimi babičkami. Ty se totiž chovaly hospodárně, a navíc měly zručné ruce.

Větrání

Větrání je prvním pravidlem hospodárnosti. Měli byste větrat krátce a intenzivně. Odstraníte vlhkost z bytu, ochladíte vzduch, ale nikoli stěny. Otevřete co nejvíce oken tzv. do kříže a větrejte přibližně 5 minut. V zimních měsících se vyvarujte dlouhodobému větrání na ventilaci.

Související články

Teplota v bytě

Pokojová teplota v ložnici, pracovně či v kuchyni by se měla pohybovat kolem 20 °C, v ložnici kolem 17 °C. Přetápění může znamenat vyšší výdaje až o 6 %. Teplota by také neměla kolísat. Proto se vyvarujte střídavému zavírání a otevírání ventilu. Pokud odjíždíte na delší dobu, topení zcela nevypínejte. Pouze ho ztlumte. Zabráníte tak promrznutí stěn a opětovnému vytápění, které stojí nejen čas, ale především peníze.

Radiátory

Aby teplo mohlo volně proudit do prostoru, oblast kolem radiátorů nezastavujte nábytkem. Užitečné je také použití radiátorové fólie, jež se umisťuje za topení. Ta může snížit tepelné ztráty až o 45 %. Její životnost je minimálně 15 let.

Zalepit

Skvělou, levnou a účinnou metodou je aplikace těsnící pásky určené k utěsnění oken nebo dveří. Prodávají se v různých šířkách, jsou samolepicí a omyvatelné. Zabrání nejen úniku tepla, ale také pronikání chladu z vnějších prostorů.

Termoizolační fólie

Tyto fólie zabraňují úniku tepla přes okno až o 25 % a také jeho rosení. Přitom zůstává zachován prostup světla do místnosti.

Závěsy a dveřní zarážka

Nad okna a dveře pověste dvojité závěsy s podšívkou, či vložkou, které sahají až k zemi a omezují tak proudění vzduchu. Pokud je pod oknem umístěno topení, závěsy nechte viset po stranách a těsně nad okenní parapet, abyste teplo neuzavřeli mezi okno a závěs. Mezi dveře a práh můžete také položit zarážku nebo tzv. dveřního hada, který zamezí úniku tepla a proudění studeného vzduchu do místnosti.

Zdroj: www.kurzy.cz, www.region.rozhlas.cz, www.utulne.cz, www.fachmani.cz