Větrejte a hospodařte s teplem

Teplo nejčastěji z domu uniká okny a dveřmi. Než se vrhnete na drobné úpravy okolí, pamatujte, že i větrání je součástí správného hospodaření s teplem. Větrejte intenzivně a krátce, aby se vzduch vyměnil. Nejlépe otevřete okna napříč bytem. Pět minut zcela postačí, abyste se zbavili pachů i vlhkosti.

Teplo si hlídejte a nastavte správně radiátory

Nastavte topení na teplotu v obytných místnostech okolo 20 °C a v ložnicích postačí 17 °C. Pokud máte termostat, pak neváhejte udržovat nižší teplotu během doby, kdy jste v práci, a mírně ji zvýšit po příchodu domů. Velké kolísání teplot také není vhodné, ale dva nebo tři stupně postačí, abyste se doma cítili příjemně, a přitom přes den šetřili energii. Topení je také nutné odvzdušnit. Neodvzdušněné topení byste poznali podle různé teploty ratidátoru na opačných koncích.

Zabraňte plýtvání teplem kvalitní cirkulací

Ujistěte se, že vzduch může bytem dostatečně cirkulovat. Toho dosáhnete jen tím, že bude okolí radiátorů volné. Neschovávejte radiátory za nábytek a rozhodně na ně nic nepokládejte. Sedačky mohou být umístěny ve vzdálenosti dvaceti centimetrů, aby textil netrpěl. Pro lepší cirkulaci vzduchu v místnosti se doporučuje až metr, což ovšem není vždy možné.

Zabraňte úniku tepla okny i dveřmi

Abyste zabránili úniku tepla dveřmi či okny, ujistěte se, že dobře sedí, případně izolaci vylepšete izolačními páska,o. Ty lze koupit různého profilu i materiálu. Jejich použití je velmi jednoduché a s trochou trpělivosti je nalepením instalujete sami. Nezapomeňte, že i dveře do studené chodby či sklepa by měly těsnit.

Tepelným ztrátám zabráníte vhodnými závěsy v zádveří

Abyste zabránili tepelnému úniku u vchodových nebo balkonových dveří, instalujte těžké závěsy. Naše babičky používaly deky nebo těžké závěsy, které jednoduše umístíte do zádveří pomocí rozpínacích tyčí. Výhodou je, že je na konci sezony jednoduše odstraníte bez vrtání či dalších změn v interiéru.

Okna tepelně zaizolujte. Získáte výhodu v zimě i v létě

Chcete-li izolovat i samotné skleněné výplně, pak i to je možné. Na trhu jsou různé termoizolační folie, které dokáží účinně zadržet teplo, tak jak je potřeba. V zimních měsících udrží folie teplo uvnitř domu a v létě naopak venku. Na odizolování, ale také odrážení tepla můžete využít folii na stěnu. Nejčastěji se využívají za radiátor, do výklenků nebo v okolí krbu, kde plní i funkci ochrany.

Zdroje: https://www.chytre-bydleni.cz, https://www.penize.cz