Mít na parapetu čerstvé bylinky a utrhnout si pár lístků, kdykoliv je do vaření potřebujeme, je úžasné. Méně úžasné je, že bylinky ze supermarketu, po kterých většina z nás sahá, nepřežijí ani několik týdnů a nemilosrdně vadnou. Naštěstí existuje několik způsobů, jak si vypěstovat i z takových rostlinek krásně košaté byliny, které vydrží.

Tajemství úspěchu

Jak prodloužit život bazalky na dobu neurčitou a vykřesat z ní nádhernou košatou rostlinu? Na nic nečekejte a přesaďte ji!

Jak se o bazalku starat, aby krásně prospívala, se podívejte na videu:

Zdroj: Youtube

Většinou tkví problém v malém květináči a nedostatku živin. Málokdo bylinku přesadí do většího květináče hned, jak si ji přinese domů. Naopak. Bylince najde čestné místo na okenním parapetu a pravidelná zálivka a občasné prostřihávání je takřka jediná péče, které se bazalce dostane.

Dopřejte jí prostor

Nejjednodušší způsob, jak bazalku zachránit, je dopřát jí větší květináč s kvalitním substrátem. Bylinka tak bude mít kam růst a ze substrátu bude čerpat potřebné živiny, kterých v tom původním nebylo mnoho. Přesazování ale neprovádějte zbrkle.

Bazalka je opravdu jemná kráska a je nutné s ní podle toho zacházet. Opatrně ji vyjměte z původního květináče, abyste ji nepolámali a nepoškodili její kořeny. Přesuňte ji do předem připraveného květináče vystlaného provzdušněným substrátem. Pro lepší výživu byliny můžete smíchat substrát s kompostem, tak bude mít dostatek živin.

Svatá trojice

Bazalka je středomořská bylinka a od toho se také odvíjejí její potřeby. Pokud se chcete z její společnosti těšit opravdu dlouho a vykřesat z ní poslední zbytky života, připravte jí vhodné podmínky – teplo, dostatek světla a vláhy. Voňavá lahodná bylinka ke svému růstu potřebuje dostatek tepla a světla.

Pokud by vás napadlo ji dát na parapet, hledejte místo, kde nebude vystavena přímému slunci, které by spálilo její křehké listy. Rozhodně byste ji neměli dát na místo, kde hrozí průvan, ani ten jí nesvědčí.

Nejzáludnější otázka

Podařilo se vám najít správné místo? Pak už zbývá vyřešit poslední, ovšem nejpalčivější otázku - jak bylinu zavlažovat. Bazalka má ráda vláhu, ovšem je potřeba vodu dávkovat s rozvahou. Rozhodně by neměla stát ve vodě, ale také byste ji neměli nechat proschnout.

Ideální způsob, jak to udělat správně, je kontrola substrátu. Zapíchněte prst do substrátu a poznáte, zda začíná vysychat, nebo má naopak vláhy dost. Pokud zjistíte, že substrát je suchý zhruba do poloviny hloubky květináče, bazalku jemně zalijte. V parných dnech můžete použít rozprašovač a lístky vodním postřikem oživit.

Související články

Zdroje: www.youtube.com, www.aazdravi.cz, bydleni.instory.cz