Orchidej je jednou z nejkrásnějších exotických květin, které se poslední roky s oblibou zabydlely i v našich domácnostech. Ne každému však prospívá tak, jak by si přál. Pokud vám připadá, že je vaše orchidej na vyhození, zastavte! Raději se ji pokuste zachránit a dejte jí šanci. Stačí si vzít k ruce ty správné pomocníky a dočkáte se nové vitální květiny plné květů.

Inspirovat se můžete na videu zde:

Zdroj: Youtube

Vyjměte rostlinu opatrně z květníku a opatrně jí vystříhejte dezinfikovanými nůžkami odumřelé a napadené kořeny. V horní části, kde jste rostlinu odstřihli od uschlé časti, udělejte ochranu pomocí roztaveného vosku, kterým ránu zakápnete a necháte zaschnout.

V čisté sklenici smíchejte 2 kávové lžičky mleté skořice s 1 l převařené vody, zavíčkujte, protřepte a nechte vystydnout. Následně tuto směs přeceďte přes sítko do nízké misky, a ponořte do ní na 30 minut očištěné kořeny orchideje. Po uplynutí této doby je zasaďte obvyklým způsobem do vhodného substrátu. Vhodná je borová kůra smíchaná se suchou pemzou a povrch můžete poklást nízkým suchomilným mechem.

Tři týdny a máte výsledky

Následně takto připravenou rostlinu umístěte tam, kde je dostatek světla a zhruba po týdnu ji lehce zvlhčete pomocí rozprašovače odstátou vodou v pokojové teplotě. Poté využijte prázdné široké PET lahve, které odkrojíte vrchní část s hrdlem a přiklopíte jí orchidej. Zhruba po třech týdnech se můžete těšit z nových mladých klíčků, které vyrazí pod místem řezu. Jednou za 5 až 6 dní je opět lehce poroste, aby vám nevyschly. Během dvou měsíců bude mít orchidej tak 5 až 10 cm dlouhé listy a jistě se brzy dočkáte i šlahounu s bohatým květenstvím.

Skořice poslouží i jako ochrana před škůdci

Zbylou část skořicového nálevu si můžete přelít do nádoby s rozstřikovačem a použít jej jako postřik, který je velmi funkční nejen proti nežádoucím škůdcům, ale i plísním a nepříjemným hnilobám.

A co když jsou na vině špatné kořeny?

V případě, že vaše orchidej odchází kvůli nekvalitním kořenům, jež se postupně mění z čerstvě zelených na suché hnědě či vlhké černé, zpravidla se jedná o špatnou zálivku, které je buď málo, nebo moc. Potíž může být také v nadměrném hnojení. Příliš mnoho hnojiva může totiž ve výsledku kořeny spálit a omezit i samotnou tvorbu květů. Shnilé kořeny jsou měkké, nemohou dýchat a ani přijímat živiny. Díky tomu začne postupně odumírat někdy i celá rostlina.

Co udělat s mírně shnilými kořeny

Pokud je substrát vlhký, zkuste jej vysušit a omezit na nějaký čas zálivku. Pokud nastane chvíle, kdy uvidíte, že květina vyžaduje vláhu, pouze jemně zvlhčete kořeny pomocí rozprašovače. Substrátu se naprosto nějakou dobu vyhněte.

Shnilé kořeny musejí pryč

V tomto případě musíte zvolit radikální postup a všech takových kořenů se zbavit. Choroboplodné zárodky by se jinak stále rozšiřovaly. Nechte na rostlině pouze ty zdravé, které mají šedozelenou barvu a jejich konec bývá většinou fialový. Následně květinu přesaďte.

Zdroje: www.bydleni.magazinplus.cz, www.myflower.desigusxpro.com, www.svetkreativity.cz