Každá pokojová rostlina má jiné nároky, je tedy určitě potřeba informovat se, co ta vaše konkrétní potřebuje. Obecně však platí, že když mají pokojovky vody hodně, proléváte je často, tak kořínky uhnijí, protože nemají šanci nikdy proschnout. Když je vody málo, nejaktivnější kořínky uschnout a rostlinka pak nemá jak absorbovat potřebnou vláhu. V obou případech listy začnou hnědnout a usychají.

Dotkněte se zeminy

Zásadní dovednost pro spokojené pokojovky je umět rozeznat, zda rostlina potřebuje vodu či nikoli. Není to nic obtížného, stačí se naučit pár triků.

  • Podívejte se na substrát v květináči. Je horní vrstva světlá? Pokud ano, znamená to, že je suchá.
  • Ověřit to můžete i tak, že se dotknete zeminy a pokud vám na prstech neulpí a zůstanou poměrně čisté, musíte pokojovku zalít. V opačném případě, kdy se vám hlína nalepí na ruce, má rostlina vody dost.
  • Můžete použít i špejli, podobně jako když pečete bábovku a potřebujete zjistit, zda je hotová. Stejně tak ji zapíchněte i do květináče. Pokud na ní zůstane nalepená hlína, se zálivkou ještě počkejte. Suchá špejle značí, že je rostlinu potřeba zalít.

Poklepejte dřevem

Máte-li hliněné květináče, stačí poklepat na květináč něčím dřevěným - kouskem prkýnka, štěpinkami nebo třeba vařečkou. Uslyšíte-li vysoký zvonivý zvuk, je zemina uvnitř suchá. Dutý zvuk vydává květináč s vlhkou zeminou. Pokud si nejste jisti zvukem, který vydává váš květináč, podívejte se na naše video.

Zdroj: VLM

Zachraňte pokojovku

A jak zachránit uvadající pokojovku s hnědnoucími listy? Vyndejte ji i s balem z květináče a zkontrolujte kořeny. Cítíte-li kyselý hnilobný zápach, je pokojovka přelitá, ale dá se zachránit. Hnijící kořeny odřízněte, nechte proschnout a ošetřete práškovým dřevěným uhlím nebo skořicí. Poté ji přesaďte do menšího květináče a substrát smíchejte s pískem v poměru 1:1.

Související články


Zdroje: www.obyvat.cz, www.prozeny.cz