Říká se, že co je malé, tak je i hezké, ale v případě obyvatelného prostoru je to i o praktickém zařízení a využití sebemenší skulinky. Krásně bydlet se totiž dá i v omezeném prostoru. Ovšem jen v případě, že jej umíte maximálně a šikovně využít. Díky tomu bude vypadat vzdušně a uspořádaně. Vyzkoušejte proto pár vychytávek, které vám k tomu pomohou.

Jak to dělají v Japonsku

Podívejte se na inspirativní video japonské designérky z YouTube kanálu Never Too Small:

Zdroj: Youtube

Vyhněte se masivu

Přestože je masivní nábytek kvalitní a vizuálně efektní, vynikne spíše ve větších prostorách. Pokud máte malý byt, určitě se nábytku z masivu vyhněte. Raději volte částečně otevřený úložný prostor a praktické kusy nábytku z odlehčených kovových konstrukcí.

Vhodné jsou i nízké skříňky či poličky ve světlejších odstínech, barevné krabice, košíky či boxy. Velice dobře do nich uložíte veškeré drobnosti, které tvoří na první pohled „nepořádek“ a nemusíte k tomu vlastnit žádnou velkou skříň či jiný kus obřího nábytku.

Jaký nábytek je vhodný pro malé byty

Pořiďte si nábytek, který je skládací. Na dnešním trhu jsou dostupné takové stoly, židle, pohovky i postele. Vybírejte vždy funkční nábytek, jenž je praktický právě pro váš prostor i vaše životní potřeby. Měl by však také navodit pocit útulnosti a mít dostatečný úložný prostor.

Užitečnou volbou jsou i různé druhy nástěnných polic, které vám pomohou s uskladněním knih a dekorativních předmětů. Prostor bytu lze také odlehčit pomocí nábytku, zavěšeného nad zemí.

Volte správné barvy

V malém bytě můžete prostor opticky zvětšit správně volenými barvami. Vsaďte tedy na světlé a tlumené tóny, prostory budou vypadat vzdušnější. Hodí se bílá, béžová, světle šedá a pastelové odstíny všech barev, protože odrážejí světlo.

Vytvoří pohodlnou a harmonickou atmosféru, jsou pohodlné a příjemné pro oči. Doporučuje se používat maximálně dva až tři odstíny v jedné místnosti, aby vytvořily harmonickou a uklidňující atmosféru.

Podlaha je pojítkem

Podlaha by měla být ve stejném stylu jako je laděný byt. Volte ji nejlépe ve stejné barvě pro všechny místnosti, protože tím celkový prostor sjednotíte. Vhodné jsou také světlejší barvy, které prostor opticky zvětší. Vybírejte vždy podlahoviny s větší možnou zátěží, malý prostor je totiž více namáhán. Využijte i kusové koberce, které jistý prostor zvýrazní.

Světlo je kouzelník

Prostor malého bytu opticky zvětší i dostatek světla. Vyhněte se tedy mohutným závěsům a záclonám. Raději volte jemné pavučinkové tkaniny. Podobnou službu vám udělá i správné rozmístění svítidel po bytě. Centrální osvětlení tedy obohaťte menšími zdroji světla s různou intenzitou a dosahem.

Pořiďte si zrcadla

Prosvětlete prostor také vhodně zvolenými zrcadly či zrcadlovými stěnami. Umístíte-li je naproti oknům, budete sami překvapeni, jak bude váš byt pocitově vypadat větší. Dostanete tak do prostoru maximum denního světla.

Související články

Zdroje: www.okolobytu.cz, www.living.cz, www.prozeny.cz