Zdroje: www.idnes.cz, ceskozdrave.cz

Přišel čas letnit bazalku

Bazalka je jedna z nejoblíbenějších bylinek, které si můžete vypěstovat, ale také koupit v zahradnictví i supermarketu. Slabší rostliny koupené v potravinách nebývají nejlepšími sazenicemi, nicméně i ty se někdy pěkně chytí a rostou. Ať už jste si bazalku pořídili kdekoli, teď přišla doba, kdy ji můžete začít letnit za oknem, na verandě či zahrádce. Teplomilné bazalky to přímo milují a venku se jim často daří mnohem lépe než v kuchyni na parapetu.

Vyzkoušejte i jiné druhy bazalky

Jste-li bazalkoví fanatici a zelené aromatické lístky se staly součástí vašich kulinářských fantazií i počinů, pak by vás mohlo zajímat, že bazalka není jen jedna. Různé jiné druhy bazalek jsou stejně aromatické a často mnohem odolnější. Napovídá to už jejich vzpřímený, silnější a nepatrně dřevnatější stonek, který vzrůstem připomíná víc mátu než bazalku.

Pěstovaní robustnějších bazalek se rozhodně dá doporučit i začátečníkům. Tyto rostliny často lépe tolerují výkyvy v teplotách, zálivce či oslunění. Dobře známá bylinka ze supermarketů je bazalka pravá (Ocimum basilicum), mezi další druhy, které můžete vysít nebo koupit v zahradnictví patří bazalka posvátná (Ocimum sanctum), bazalka vytrvalá (Ocimum gratissimum) či bazalka americká (Ocimum americanum) a další.

Zaštipování potřebuje každá bazalka

Bazalky je třeba nejen zalévat a poskytnout jim vhodné pěstební podmínky, ale také je zaštipovat. Zaštipováním pomůžete rostlině udržovat pěkný tvar, ale hlavně ji také povzbudíte k rozkošatění a zahuštění. Nejde o nic víc než správně sklízení, a pokud nekonzumujete a neodebíráte části rostliny dostatečně často, pak to udělejte jednou za čas pořádně a ze sklizené zeleně připravte třeba lahodné pesto.

Jak zaštipovat bazalku

Zaštipování bazalky je neobyčejně jednoduché. Pravidla jsou v podstatě jen dvě.

Nikdy nezasahujte do dřevnatící části rostliny, protože pak rostlina špatně obráží. Rostlinu zaštipujte, respektive zkraťte klidně až o jednu třetinu větvičky. Nejlepší místo zaštípnutí, utržení, odstřižení neboli prostě zkrácení je těsně nad úžlabím lístků, ve kterém jsou patrné maličké nevyvinuté lístky. Právě v tomto místě obsahuje rostlina růstový hormon, který napomůže rychlému rozkošatění. Z tohoto úžlabí se pak rostlina rozvětví.

Související články