Pokud si chcete dopřát světlejší odstín vlasů a jste zastánci přírodních přístupů, nemusíte vlasy zatěžovat chemickými prostředky na odbarvování. Účinek sice nebude takový, jako u průmyslově vyráběných odbarvovačů či barev na vlasy, ale svým vlasům tak v žádném případě neuškodíte. Zůstanou zdravé a silné. Možná budete překvapeni, které suroviny vám k vysněnému odstínu pomohou.

Pasta z jedlé sody

Jedlá soda je známý a oblíbený domácí záchranář. Umí čistit skvrny, zvládne kdejaký zápach a pomůže i s některými zdravotními neduhy. A stejně tak si poradí se zesvětlením vlasů, protože se jedná o přírodní bělidlo. Můžete ji použít hned několika způsoby. Vyrobte si buď hustou pastu smícháním 2 až 3 balíčků sody, které rozpustíte ve 250 ml vody a naneste ji hned po umytí na vlasy.

Nechte působit tak 20 minut a potom pastu opláchněte a ošetřete vlasy běžnými prostředky, jako například balzámem, hydratační maskou nebo kondicionérem. Sodu můžete také po umytí vlasů aplikovat suchou a řádně ji do vlasů vmasírovat. Anebo je možné přidat ji rovnou do šampónu.

Pro citlivou pokožku heřmánek

Vlasy si lze zesvětlit také touto oblíbenou bylinkou, kterou k tomuto účelu využívaly ženy už ve Starém Římě. Pokud máte citlivou pokožku, je tato cesta přesně pro vás, protože tato bylinka má silné protizánětlivé účinky. Vždy si pořiďte kvalitní heřmánek, nejlépe v obchodě s bylinkami.

Udělejte si z něho silný odvar a pravidelně si s ním vlasy oplachujte, můžete ho klidně nechat i nějakou dobu působit. Čím máte vlasy světlejší, tím většího efektu se dočkáte. Pokud máte tmavší odstín vlasů, budete muset být trpělivější. Heřmánek vám vlasy navíc provoní a dokonale vyživí vlasovou pokožku.

Medová kaše

Podobným způsobem docílíte světlejšího odstínu i pomocí medu. Polévkovou lžíci medu smíchejte se 2 polévkovými lžícemi octa, který jeho účinek ještě zesílí. Abyste neměli vlasy zbytečně vysušené, přidejte do směsi ještě 1 lžíci arganového nebo kokosového oleje, budou pak svěží, hebké a plné lesku. Medovou kaši naneste do celé délky vlasů, udělejte si zábal z potravinové fólie a nechte působit přes noc. Druhý den si umyjte vlasy běžným způsobem.

Rebarbora pro tmavovlásky

Napadlo vás někdy, že rebarboru můžete využít nejen do koláče, ale i na úpravu vašich vlasů? Hodí se na zesvětlení především pro brunetky, ale i pro zrzky, které se dočkají nádherného zlatavého nádechu. Rebarboru nejprve uvařte a poté ji rozmixujte na kašovitou konzistenci. Přidejte pár kapek citronu a naneste směs na vlasy. Nechte alespoň hodinu působit a pak si vlasy umyjte a ošetřete běžným způsobem.

Zdroje: www.dama.cz, www.prozeny.blesk.cz, www.jsmekocky.cz