V dnešní době není těžké najít levný a praktický nábytek „za hubičku“. Stoly, židle, skříně… To všechno pořídíte za pár tisícovek. Ovšem s jednou maličkostí – tenhle nábytek je sice funkční, ale „nemá duši“. A právě kvůli tomu se stále více lidí snaží sehnat starožitné kousky, které vnáší do interiéru stabilitu, poctivost, přírodní materiály, originalitu a také určitou vznešenost.

O starožitnosti mají kromě běžných lidí zájem i sběratelé, kteří jsou ochotni za pěknou věc utratit víc, než jste si schopni představit. Co se tedy považuje za starožitnost? Podle zákona jsou to věci, které byly vyrobeny před rokem 1945. Nemáte něco takového doma?

Co teď frčí?

Cenu starožitného nábytku určují i módní vlny, které se každý rok mění. Minulý rok byla například největší poptávka po nábytku a doplňcích ve stylu b. let, tzv Brusel. Teď naopak frčí módní styl art deco… Proto prvním vaším úkolem je zjistit, z jaké doby vaše starožitnost pochází. Pokud si nejste jisti, použijte internet nebo odborné knihy o starožitném nábytku.

Když si nevíte rady…

Určit umělecký styl nábytku není zrovna snadné. Pokud se nechcete probírat internetovými charakteristikami jednotlivých uměleckých stylů, můžete využít služby znalců. Ty jsou schopni díky několika indiciím odhadnout nejen umělecký styl, ale i cenu vašeho nábytku. Ovšem nebude to zadarmo, takový odhad vás přijde na několik tisícovek, proto si ho objednejte jen v případě, že jste si jistí výjimečností vašeho „starožitného kousku“.

Odhadce vám vypracuje odhad na základě vstupních informací. Které to jsou? Materiál a rozměr vašeho nábytku. Důležité je také zmínit se o případném poškození věci a přímo je konkretizovat (například škrábance, promáčkliny, praskliny). Byl nábytek restaurován? I tohle hraje v konečné ceně hlavní roli. Při kompletaci podkladů pro znalce nezapomeňte přidat fotky štítků a signatur od výrobce. Nábytek foťte (ze všech úhlů) za denního světla. Bude lépe rozpoznatelný a také na snímcích lépe vynikne.

Hledejte podobný kousek

O přibližné ceně vašeho starožitného skvostu se můžete dozvědět i tak, že budete hledat podobné kousky ve starožitnictví nebo na internetových aukcích. Hodně ceněné jsou například starožitné kredence, stoly nebo nábytkové sestavy z pravého dřeva.

Kde prodat nábytek

Starožitný nábytek můžete prodat u starožitníka, který vám nabídne odkup za hotové nebo komisní prodej. Pospícháte na peníze? Pak počítejte s tím, že dostanete jen 50 % prodejní ceny. Komisní prodej vás vyjde o trochu lépe, nicméně starožitník si bere provizi ve výši 20 – 30 %. Další z možností prodeje starožitných skvostů jsou internetové inzertní servery nebo internetové aukce.

Zdroje: www.upapouska.cz, www.blog.aukro.cz

Související články