Máte občas potíže s nedostatečně odtékající vodou? Důvodem jsou zřejmě zachycené nečistoty a nejčastěji to bývají vlasy a chloupky, které se hromadí uvnitř odpadu. Přestože agresivní přípravky z obchodu slibují rychlý a spolehlivý výsledek, většinou obsahují látky, které mohou škodit lidskému zdraví, ale hlavně škodí životnímu prostředí. Kromě toho může jejich časté používání starší odtoky i poškodit. Proto pro vás máme několik zajímavých rad.

Klasikou je gumový zvon

Použijte gumový zvon nebo ruční pumpu. Nejprve otvor zašpuntujte a napusťte do umyvadla či vany trochu vody. Mokrým hadrem pečlivě ucpěte přepadový otvor a poté vytáhněte špunt. Následně přiložte zvon tak, aby nestihl uniknout žádný vzduch. Pravidelným pumpováním vytvoříte podtlak, kterým uvolníte průchod trubky. Úspěšnost čištění vám potvrdí vodní vír, který voda vytvoří.

Ekologická varianta

Na současném trhu zakoupíte kromě chemických přípravků i biologické enzymatické čističe. Ale můžete sáhnout i po pomocnících z domácích zásob. Vyzkoušejte do odtoku nasypat obyčejnou sůl, kypřící prášek či jedlou sodu a vše zalijte octem a horkou vodou.

Rozeberte sifon

Sifon tvoří koleno, ve kterém se drží voda, a brání tak pronikání zápachu z odpadu k vám do bytu. Postavte pod sifon kbelík, rozšroubujte sifon a nechte vodu odtéct. Zároveň zkontrolujte i těsnění, zda nepotřebuje vyměnit. Než sifon zašroubujete zpátky, odstraňte z něj všechnu nečistotu.

Chcete odpad vyčistit bez námahy? Vsaďte na depilační krém či pěnu

Máme pro vás jedno ne moc známé řešení, ale zaručeně funguje. Postačí vám k tomu krém na odstranění chloupků. Vymačkejte do odpadu celou tubu krému, nechte pár hodin působit a poté jej propláchněte vroucí vodou. Sice se vám místo nožek či jiných tělesných partií „depiluje“ odpad, ale o to v tuto chvíli jde.

Ramínko nebo protahovací drátek

K vyčištění hluboko uložených ucpávek vám postačí jedno obyčejné zohýbané drátěné ramínko na oblečení. Udělejte z něho rovný dlouhý drát a na konci zahněte do háku. Pak už jej můžete použít k vytažení všech vlasů a jiných nečistot, které jsou ve vašem odtoku. Nemáte drátěné ramínko? Háček na háčkování nebo nějaký drátek jsou dalšími možnostmi, které vám poslouží stejně užitečně. Pomocí nich vytáhnete ucpávku z odpadu ven. Hlavně buďte obezřetní a nezatlačte ji dovnitř, mohli byste tak odtok ucpat ještě víc.

Zdroje: www.express.co.uk, www.smithsplumbingservice.com, www.cistapohoda.cz