Chléb je základem jídelníčku. Můžete ho servírovat jako hlavní pokrm v podobě obložených chlebů, nebo ho přikusovat k polévce, řízku či bramborovému salátu. Vždycky vás potěší, nasytí a zažene hlad. Pravdou ale je, že nejlepší je chleba čerstvý, který krásně voní, křupe a výborně chutná. Životnost takového bochníku ale není dlouhá, a tak se může stát, že se vám z křupavé dobroty stane unavený pecen, na který už nemáte chuť…
Mrkněte na video autora ExpertVillage Leaf na kanále YouTube. Poradí vám, jak udělat z tvrdého chleba (skoro) čerstvý bochník.
Zužitkování tvrdého chleba
Dřív se chleba nevyhazoval a i tvrdé zbytky se zužitkovaly. Oblíbeným způsobem, jak využít tvrdý chleba, byly klasické topinky. Oblíbený byl i ve vajíčku, který se stal evergreenem v hubených dnech před výplatou. Z tvrdého chleba se také dělávala strouhanka, krutóny nebo chlebové placičky. Málokoho by ale tenkrát napadlo, že i „unavený pecen“ se dá ještě „vzkřísit“. Dokonce i natolik, že z něj budou lákavé, křupavé a měkké krajíce. Nevěříte? Tady je důkaz…
Studená voda a trouba
Některé rady jsou extrémně jednoduché, ale na první pohled mohou vzbuzovat rozpaky či nedůvěru. Tento tip je přesně takový. Ale nebojte se a zkuste postupovat podle návodu, protože výsledek je doslova geniální! Jak na to: Připravte si starý chléb. Navlhčete ho pod tekoucím proudem vody a položte ho na pekáč vystlaným pečícím papírem. A pak už jen předehřejte troubu na 160 °C a vložte do ní připravený bochník chleba.
Překvapení z trouby
Po osmi minutách pečivo vytáhněte. Nechte ho chvilku vychladnout a pak ho vroubkovaným nožem naporcujte na krajíce. Určitě vás překvapí, jak je chléb voňavý, jemný a neuvěřitelně křupavý. Skoro jako kdybyste ho přivezli od pekaře. Proto nikdy žádné starší pečivo nevyhazujte. Voda s trochou tepla s ním dokáže zázraky! Přesvědčte se sami.
Zdroje: www.dudlu.cz, novinky.cz