Nejsou-li kuchyňské skříňky v dezolátním stavu, bude možné je proměnit s pomocí změny barvy. Manželé v následujícím inspirativním videu zvolili bílou, protože původní barva tmavého dřeva v kuchyni zbytečně vytvářela pocit šera, zatímco bílá místnost doslova rozzářila. Odstraněním horních skříněk, které tvořily předěl mezi kuchyní a obývacím pokojem, dosáhli jednotného vzdušného a moderně působícího prostoru. Pracovní desku oživili epoxidovou stěrkou, jejíž výhodou je bezespárovost a vysoká odolnost. Pak už jen stačilo přilepit obkladový panel za kuchyňskou linku a vyměnit světlo. Nová krásná kuchyň byla na světě.

Jak natřít kuchyňské skříňky

Natírání kuchyňských skříněk není úkol ani tak těžký jako zdlouhavý. Je potřeba odmontovat dvířka, madla a držáky. Skříňky a zásuvky budete muset vyklidit a styčnou plochu skleněných výplní nebo přiléhající zdi ochránit před barvou lepenkou.

V hobbymarketu vám poradí, z jakých typů barev vybírat. Jiné se hodí na pravé dřevo, jiné použijeme na dýhu. Oba druhy povrchů budou potřebovat odmastit s pomocí mýdlové vody a hadříku. Dřevěný povrch po uschnutí zbrousíme jemným smirkovým papírem, případné nerovnosti vyplníme tmelem a opět přebrousíme.

Barva se nanáší válečkem nebo štětcem ve dvou vrstvách, přičemž druhou vrstvu naneseme až po dokonalém zaschnutí té první.

Betonová stěrka svépomocí

Bezespárový a bezúdržbový povrch pracovní desky je snem každého kuchtíka! Žula je ale poněkud drahá a do rozpočtu se často nevejdou ani desky z kamene umělého. Alternativou mohou být betonové a epoxidové stěrky, které lze s trochou šikovnosti nanést i svépomocí. Pokud s tím nemáte žádnou zkušenost, doporučujeme techniku nejprve vyzkoušet nanečisto. Rozhodně se přesně držte návodu výrobce a nesnažte se ušetřit na penetraci ani na krycím laku, který vykonává důležitou ochrannou funkci. Podrobnější instrukce naleznete například zde.

Obklad za kuchyňskou linku nemusí být drahý

Opravdu musíme lepit za linku jen kachličky a mozaiky? Existují i jiné možnosti. Mezi nimi třeba ukrutně drahé sklo nebo naprosto levné obkladové panely z odolného plastu. Vyrábějí se v rozličných dezénech a jsou velmi lehké, takže je hravě přilepíte i na umakart. Pokud jde o PVC, vybírejte zásadně produkty vyrobené v EU, abyste měli záruku, že jsou zdravotně nezávadné. Plast má jen tu nevýhodu, že nevydrží vysoké teploty, takže se nedoporučuje instalovat ho přímo za sporák. Voda a vlhkost mu však neublíží.