S příchodem zimy se opět začaly vytápět domácnosti, s čímž samozřejmě souvisí i snížení procenta vzdušné vlhkosti v bytě. Pro naše tělo to nesvědčí nic moc dobrého. Zpravidla se to projeví špatným dýchání, kašlem, ucpaným nosem či rýmou, nebo zarudlýma očima, které jsou plné slz. Příznaků může být mnoho a často dokáží doslova potrápit. Proto není od věci vědět, jak si můžete doma vzduch jednoduše zvlhčit a nadměrnému suchu se úspěšně bránit.

Proč je suchý vzduch nezdravý

Pokud trávíte delší čas někde, kde je suchý vzduch, po chvíli se vám začnou vysušovat sliznice, které jsou mnohem více vystaveny riziku možného poškození. Nejvíce se tento problém dotýká malých dětí a všech alergiků. Postupně dochází k dehydrataci organismu, což se u každého projevuje různými nedostatky. Kromě dýchacích cest je často poškozena i kvalita pokožky a vlasů. Ovšem pozor, protože i nadměrná vlhkost není ideální, nahrává totiž šíření plísní a dalších škodlivých mikroorganismům.

Jaká je optimální vlhkost?

O správnou vlhkost byste měli ve své domácnosti pečovat, protože se to týká především vašeho zdraví. Optimální hodnota je mezi 40 až 50 % a právě při ní je značně snížena četnost onemocnění horních cest dýchacích. Jak tedy můžete správnou vlhkost u vás doma podpořit?

Pěstujte ty správné pokojové rostliny

Zeleň, kterou máte doma, nemusí být jen estetickým doplňkem, ale mnohdy se jedná o přírodní čističku a zvlhčovač vzduchu. A obzvlášť, pokud si pořídíte rostliny, které k tomu mají vyloženě dispozice. Ke zvlhčení vzduchu dochází hlavně po zalití, kde se do okolí uvolňuje vlhkost z listů. Jestli chcete efekt znásobit, listy i pravidelně roste. Mezi tyto pokojovky patří například tchýnin jazyk, dračinec, orchidej, břečťan, banánovník nebo filodendron.

Dejte do misek k rostlinám oblázky

Vlhkost můžete podpořit i malým trikem s oblázky. Stačí, když jich pár naskládáte do každé misky s květinami. Budou zadržovat vlhkost, která se bude šířit do blízkého okolí.

Pořiďte si odpařovače na radiátor

V současné době si můžete pořídit i designové kousky, které mohou být dokonalým doplňkem vašeho interiéru. Jediný úkol, který vás čeká, je pravidelné doplňování vody a čištění. Teplo ve vodě totiž podporuje růst nejrůznějších mikroorganismů a plísní a obsah by mohl časem nepříjemně zapáchat.

Používejte rozprašovač

Jedná se o velice snadnou, ale efektivní metodu. Dejte vodu do rozprašovače a několikrát za den zvlhčete byt jemnou vodní mlhou, která vzduch značně osvěží. Pozor však na blízkost elektroniky.

Řešením je i profi zvlhčovač

Také si můžete pořídit dnes běžně dostupný zvlhčovač vzduchu a vybrat si vhodný typ právě pro váš domov. Před jeho koupí si doma vlhkost vždy změřte, abyste věděli, co od takového přístroje potřebujete očekávat.

Zdroje: www.bydlimekvalitne.cz, www.homago.cz, www.harmoniedesign.cz