Nejen masivní zděné udírny umístěné na zahradě zaručí výrobu dokonale vyuzených pochoutek. Moderní zařízení nabízejí více možností, jak si poradit s uzením a v domácích podmínkách připravit maso i další lahůdky.

Klasické zděné nebo dřevěné udírny

Tradiční udírny v podobě zděné nebo dřevěné budky s odděleným topeništěm jsou velmi častým řešením, které preferuje spousta lidí. Obvykle jsou udírny budovány jako samostatné zahradní stavby, někdy jsou dokonce součástí komplexu letní kuchyně, kde mimo jiné najdete i krb, gril a posezení pro venkovní hodování.

Takové uspořádání je náročné na prostor a vyžaduje také odbornou pomoc při konstrukci udírny, aby splňovala všechny nároky, které jsou na stavbu tohoto druhu kladeny. Mimo jiné by měla být správně izolovaná, aby nedocházelo ke tepelným ztrátám. Pokud se totiž zvenku konstrukce udírny nadměrně ochlazuje, dochází k velkým ztrátám tepla a to vede ke srážení vody na mase, které má díky tomu nakyslou chuť.

Určitou odbornost vyžaduje i příprava masa v udírně, topí se zde dřevem a je riziko, že udírna při špatném roztopení, použití vlhčího dřeva nebo například nedostatečném odtahu kouře bude tzv. dehtovat a maso bude černé. Teplota uzení lze regulovat pouze dobře zvoleným přikládáním, případně druhem topiva a při uzení proto vyžaduje neustálý dohled.

Elektrické udírny

Velmi populární jsou v poslední době elektrické udírny, které pracují spolehlivě, šetří čas i práci. Topí se v nich elektrickou spirálou, která vytopí udírnu za pár minut a umožňuje přesné udržování teploty. Do určené nádoby jednoduše nasypete speciální piliny, štěpky nebo brikety pro uzení a navlhčíte je, teplo z topné spirály se pak už postará o ohřev, spalování a vznik kouře. Velmi lákavá je možnost zkoušet různé druhy dřeva a střídat je i během procesu uzení, díky tomu různě experimentovat s výslednou chutí masa.

Elektrické udírny se prodávají v různých velikostech, do těch největších se vejde i přes 30 kg potravin k uzení. Přesto se udírny většinou dají poměrně snadno přenášet. Tento typ udíren nabízí jako jeden z mála možnost uzení studeným kouřem (teplota do 30 °C), což je potřeba hlavně na různé salámy a některé další uzenářské výrobky, třeba na určité typy klobás nebo pro přípravu lososa, ořechů apod. Pro tuto časově náročnou kulinářskou úpravu se navíc doporučuje ještě pořídit generátor kouře.

Grilování i uzení v jednom

Velké oblibě se těší i grily kombinované s udírnou. Jejich součástí je grilovací komora s rošty a část vyhrazené pro uzení, dá se v nich tedy grilovat, udit i obojí dohromady. Některé konstrukcí připomínají klasickou udírnu, často jsou k vidění i tzv. mašinky, robustní grily připomínající konstrukcí lokomotivu. Tato multifunkční zařízení umožňují nejen grilování a uzení, poskytují prostor i pro další kulinářské úpravy jako je vaření a pečení.

Existují dokonce stolní varianty udíren, které jsou lehce přenosné a skladné. Jedná se v podstatě o kovové nádoby, která mají ve spodní části buď elektrickou spirálu nebo je zdrojem tepla lihový hořák či obyčejná svíčka. Dolů pod rošt se nasype štěpka, zespoda se zahřívá a vyvíjí se kouř. V takovém zařízení však vyudíte nanejvýš menší kousky masa, filety či menší ryby.